ВодещиНовини

Констатираха 56 нарушения при близо 11 000 проверки в горите на Централна Северна България

За 6 месеца са съставени 355 акта за административни нарушения по Закона за горите и 11 акта по Закона за лова и опазване на дивеча

10 937 проверки са извършени от горските стражари в териториалните поделения на Северноцентрално държавно предприятие – Габрово за първото полугодие на 2023 г. сочат справките на предприятието, което стопанисва държавните горски територии в областите Габрово, Велико Търново, Русе, Силистра и Разград. В периода 1 януари– 18 юни, в тях са направени общо 3 180 инспекции на обекти за добив на дървесина. Проверени са 2 973 превозни средства, 3 009 ловци и 1 758 други физически лица, извършващи дейности в държавните гори.

В резултат на това са съставени 355 акта за установяване на административно нарушение по Закона за горите и 11 акта по Закона за лова и опазване на дивеча. През посочения период служителите в териториалните поделения на СЦДП – Габрово са констатирали 56 нарушения, които към момента са с неизвестен извършител.

През първите шест месеца на 2023 г. горските стражари са установили 1 154 пл. куб. м незаконно добита дървесина и са задържали 197 пр. куб. м. незаконно добити дърва за огрев. В следствие на контролната дейност, и на база съставените актове, са задържани 12 моторни превозни средства и още толкова каруци, използвани за превоз на незаконно добита дървесина. Конфискувани са 10 моторни триони, 4 други инструменти за дърводобив и 16 бр. ловни уреди и боеприпаси.

Дейностите по опазване на горските територии в обхвата на Северноцентрално държавно предприятие – Габрово в областите Габрово, В. Търново, Русе, Силистра и Разград ще продължат да се извършват с висок интензитет, с цел превенция и недопускане на нарушения.

Веселина АНГЕЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *