ВодещиЛица

Иконографът Гергана Симеонова от Дряново рисува икони и стенописи на църкви

Освен майстор на четката, тя е и екскурзовод към Икономовата къща в града на майстор Колю Фичето

Иконографът Гергана Симеонова от Дряново от над 20 години рисува икони и прави стенописи на църкви. Талантливата художничка е завършила „Иконография“ във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Работила е с деца в Народно читалище „Дряновска пробуда-2008“ като преподавател по изобразително изкуство. От няколко години е екскурзовод в емблематичната Икономова къща към Историческия музей. Там се пази богата сбирка от средновековни и възрожденски икони, рисувани в периода 17-19 век. Колекцията съдържа близо 130 експоната-над 100 икони, както и уникални дърворезби.

Експозицията „Икони от Дряновския край“ е изложена на втория етаж в Икономовата къща. Старинните творби на християнското изкуство са събирани от църквите в дряновската околия. Сред тях има малки преносими икони, както и много големи, които са с почти човешки ръст. Те са били вградени в различни иконостаси.
„Образите са изписани предимно от зографи от Тревненската школа , сред които се открояват Йоаникий папа Витанов, Досю Коюв, Петър и Генко Кръстеви, Генчо Филипов и даскал Захария“, коментира Гергана Симеонова.


По думите и в тази експозиция може да се проследи творческото развитие на иконописта в региона, както и прехода към съвременното светско изкуство. Ранните образци следват византийската живописна традиция – образите са строги, дрехите на светците са схематично представени. Златният фон в иконите преобладава и поставя божиите угодници в една нереална обстановка, окъпани в светлината на Божието царство. Постепенно народните вярвания, както и влиянието на западните художници се вплитат в църковното изкуство, обогатявайки, а понякога противопоставяйки се на иконографските правила. Цветовете стават по-ярки, фоновете стават сини като небето, появяват се пейзажи, стада овце и зелени поляни. Лицата на светците стават по-миловидни и земни, драпериите по облеклата стават пищни и изпъстрени с богата украса от геометрични и растителни елементи.


От по-ранните образци са иконите със сцените от страданията на Исус Христос, „Св. Георги и св. Димитър “ – в резбована рамка и тази с образите на „Св. Зосим и св. Мария Египетска“.
„Това са икони, в които фигурите на светците са в цял ръст и са разположени по двойки. Те са от иконостаса на старата църква „Св.Никола“ в Дряново. На нейното място през 1851 г. е издигнат обновения храм, построен от Колю Фичето. За него дряновци поръчват нов иконостас и съответно нови икони. Старите икони дълго време са били съхранявани на различни места, докато през 1997 г., заедно с богата колекция от икони и дърворезба от дряновския край са били експонирани в Икономовата къща. Преобладават творбите на зографите от Тревненската художествена школа, работили през XVIII – XІX в. “, разяснява Гергана Симеонова.
Тя посочва още, че изключителна ценност представляват и дърворезбите, които са включени в експозицията. Сред тях има части от иконостаси, царски двери, домашни иконостаси и мебели от църкви в района. Съхраняват се в музея, защото една част от тях е била подменена, а друга част са от храмове, които са били застрашени от срутване и разрушаване.


„В музея се пази голям владишки трон, който е от храма в село Бочуковци, както и внушителна поставка за икона – проскинитарий, от същата църква с изящна ажурна резба. Проскинитарият е бил предназначен за иконата на св. апостол Тома. Този светец е покровител на строителите, които са прославили Дряново и околностите му по българските земи, а и отвъд. Заради това Св. апостол Тома е бил изключително почитан в този край. По иконите често се изобразява с дюлгерски метър, тъй като самия той е бил строител“, разказва Гергана Симеонова.

Като опитен иконописец тя е реализирала множество художествени проекти. Участвала е в зографисването на няколко църкви. Заедно с художничката Калина Йончева е зографисала малката църква „Рождество Христово“ в манастира „Света Троица“, известен още като Патриаршеския манастир край Велико Търново. Интересно е, че малката църква се намира под голямата манастирска църква, понеже мястото е със силна денивелация. Самият майстор Колю Фичето участва в строежа на храма през 1847 г., за което свидетелства стара каменна плоча в черквата, разположена на западната стена.


В Кърджали Гергана била част от екипа, изписал стените на Духовното православно средище „Успение Богородично“. Изцяло нейно дело са стенописите в църквата „Св. Димитрий“ в Добрич. За църквата „Св. Троица“ в Габрово Гергана Симеонова е изработвала икони, а в друг габровския храм – „Св.Йоан Предтеча“ отново с Калина Йончева работили по стенописната украса. През 2022 г. изписва 13 икони за храм „Св. Троица“ в Дряново.
Предстои да изработи още 14 икони за същия храм.
„Те ще бъдат поставени на Апостолския ред на иконостаса. Новите изображения ще са на мястото на някогашните ликове на светци, които преди около 20 години са били откраднати. Посегателството най-вероятно е от времето, когато храмът не беше действащ. За радост най-старата църква в града вече е обновена и в нея служи отец Ивелин Дечев, който е изключително сърцат, милее за светинята и непрекъснато я обгрижва и обновява“, споделя Гергана Симеонова.

Веселина АНГЕЛОВА
снимки-личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *