ВодещиТуризъм

Дряново с традиции в развитието на туризма от 20-те години на XX век

През 1925 година било създадено Туристическо дружество „Бачо Киро“, което функционира и днес

След Освобождението множество от занаятите в България започнали да отстъпват на фабричните стоки, особено с развитието на железопътния транспорт, чрез който лесно били снабдявани дори малките градове и села. Така се получило и в Дряново, заради това хората тук трябвало да търсят нови начини за поминък.
В тази връзка още през 20-те и 30-те на XX век Дряново и околността се утвърдили и като място за туризъм. През 1925 г. Дирекцията на народното здраве превърнала Дряновската околийска болница в лечебна климатична станция. Местният учител Пенчо Робов издал книжката „Град Дряново и неговата околност“, която се превърнала в наръчник за туристите, а на 5 април било основано и Дряновското туристическо дружество, кръстено на героя от Априлското въстание Бачо Киро.

Това се случило само 3 десетилетия след началото на организираното туристическо движение в България.


Така през 1930 г. град Дряново бил обявен за планински курорт.

Още през първата си година дружеството организирало редица походи, повдигнало въпроса за благоустрояването на пещера „Бачо Киро“, което се случило през 1937 г. и я превърнало в първата благоустроена за посещения от туристи пещера в България, поставило на гарите в Дряново и Царева ливада витрини с туристически снимки и др.

През 1931-1932 година организацията на дряновските туристи успяла да осъществи две изключително важни инициативи. Създадено било курортно бюро, което уреждало въпроса с отдаването на къщи под наем за посетителите на Дряново и бил построен Туристически дом „Никола Мушанов“. Той обединил усилията на целия град. За реализирането на добрата идея помогнали и заможни дряновци от други градове. Усилията се увенчали с отличен резултат– красива сграда, проектирана от арх. Никола Кротев, от която се разкривала удивителна гледка към Дряново и Стара планина.

Базата била с добре оформени и осветени алеи, чешми, бюфет, дансинг, специална комисия, която редовно организирала събития, привличащи голям брой хора.

„Добрата работа на дружеството осигурила на Дряново и домакинство на значим форум. На 27 октомври 1933 г. Министерството на народното просвещение и фонд „Физическо възпитание“ отпускат помощ в размер на 10 000 лв., които да се използват за организирането на XXVII Туристически събор в града ни през 1934 г.


През 2015 г. дружеството отбеляза 90-я си рожден ден с издаване на книга с историята му и постави табела близо до мястото, където се е провело учредителното събрание – при старата сграда на училището“, разказват паметливи дряновци.

Веселина АНГЕЛОВА

снимки-архив

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *