ВодещиТуризъм

Боровата гора „Одрина“ край Дряново е щедра на билки, гъби и прохлада

Боровата гора „Одрина“ край Дряново предлага прохлада през лятото, както и много природни дарове като билки, гъби, чист въздух. За да се стигне до гората е необходим 10-15-минутен пешеходен тур. След този преход се излиза на хълм южно от града като е нужно туристът да се отбие само на стотина метра от пътя за Царева ливада и Трвна. Пътеката се вие край паметника „Конницата“ и след около 30 метра се свива в наляво, където има сковано мостче над бликащ поток. Живописното пътче продължава да се вие и се стига до местността  „Припека“. Наречена е така, защото е най-дълго огряваната от слънце част на Дряново.

Точно на това място сред дивната природа преди повече от 100 години е засадена боровата гора, която ентусиастите нарекли „Одрина“.

„Връзката между дряновската гора и турския град Одрин е Балканската война. На 26 март 1913 г. българската войска превзема смятаната за непревземаема Одринска крепост. За да отбележат това забележително постижение, дряновци вземат нестандартно, но много мъдро решение – да засадят гора. Тези факти са описани от проф. Пенчо Далев, който е проучил историческите факти“, разказват паметливи дряновци.

Гората е предпочитано място за разходка на жителите на града през всички сезони на годината.

„Това не е защитена местност, въпреки че тук виреят ценни лековити растения, срещат се редки представители на животинския свят, в района се раждат много гъби.

Широката пътека отвежда до черен път, откъдето пред очите се ширва впечатляваща гледка към върховете на Стара планина. На фона на тези прекрасни панорамни картини и под сенките на величествените дървета на зелената морава, любители на природата си правят излети и пикници“, разясняват запалени планинари.

Веселина АНГЕЛОВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *