ГорещиЛюбопитно

Близо 2500 пчелни семейства се отглеждат в 42 пчелина в Дряновско

Производители на мед и пчелни продукти се събират на изложение на 15 юли в града на майстор Колю Фичето

Дряновският край е благодатен за развиване на пчеларска дейност. Заради това няма село в общината, в което стопани да не са създали пчелни ферми. Регистрирани са общо 42 пчелина, в които се отглеждат 2 482 пчелни семейства. Добиваните мед и пчелни продукти са от екологично чист район. Сред производителите са 10 опитни жени. Фермерите членуват в Сдружение „Пчела“, което е основано в Дряново през 1906 г. Организацията обединява дряновските пчелари и подпомага развитието на тяхната дейност. Седалището на дружеството е „Дом на пчеларя“.


Заради дългогодишните традиции в този сектор, Община Дряново и сдружение „Пчела“ организират изложение на дряновските пчелари. Традиционното събитие ще е на 15 юли на площад „Ларгото“. В съботния ден от 17:00 до 20:00 часа местните пчелари ще предлагат първия мед, изваден тази година, както и други пчелни продукти. Ще има и викторина с награди, която ще се проведе в края на събитието.
„Заедно с изложението ще се проведе и Семейният фестивал „Лятно театро“. Ще има много игри и забавления, куклен театър, шоу със сапунени мехури, стендъп комедия и други интересни неща и за малките, и за големите посетители.Събитията са част от лятната културна програма на Община Дряново“, информират от кметската управа на града.

Веселина АНГЕЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *