ВодещиКултура

Творецът Стефан Коцев представя скулптури и живопис в Дряново

С вещината на художник той отключва изоставени къщи и самотни човешки сърца, за да разкаже тяхната история

В Икономовата къща на Исторически музей – Дряново на 15-и юни, представят изложбата „Последните“ – скулптура и живопис на Стефан Коцев. Авторът е носител на Наградата на град Дряново през 2022 г., в рамките на Националния пленер по живопис „Дряново на майстор Колю Фичето – памет и настояще“.
„Стефан Коцев е роден през 1990 г. в София и е магистър на Националната художествена академия в специалността „Скулптура“ от 2016 г. През 2022 г. по време на Националния пленер „Дряново на майстор Колю Фичето – памет и настояще“, той завоюва Наградата на град Дряново, осигурена от Община Дряново, с картината „Стара къща в село Зая“ и получи правото на самостоятелна изложба. Сега, освен с живопис от натура, той ще се представи тук и със своята голяма страст – скулптурата. С вещината на творец той отключва изоставени къщи и самотни човешки сърца, за да ни разкаже тяхната история и емоционално да ни разтърси, заявявайки по различен, но категоричен начин болките на съвремието“, споделят от Историческия музей в Дряново.
Експозицията включва картини, живопис с маслени бои, пейзажи и скулптура от бронз. Картините са предимно пейзажи на стари къщи, които не са разрушени, а са в такъв архитектурен образ, който вече не се среща.
„Дряново е много красиво място. За първи път гостувах в Дряновско миналата година заради пленера. Така успях да разгледам малки села, които са близко до града и които ми привлякоха повече вниманието с точно тези стари архитектурни образи. Направи ми впечатление как са били направени къщите, как са били строени, и може би това е едно от малкото места, на които забелязах, че градежите са с тухлен зид. В района има много интересни къщи като архитектура, самите покриви, прозорци и обемити на тези постройки. Много ми въздействаха и ми дадоха много, много творческа енергия и стимул за да мога да ги изобразя“, споделя творецът.
По думите му Габровският регион е прекрасен и потенциалът му е много голям. Заради това все повече хора от градовете търсят да купят стари къщи по селата. Коцев казва, че не е съгласен с това да се правят свръхмодерни къщи на такива красиви места в селските автентични райони, защото удобството е едно, а реалномодерната архитектура разваля облика на тези села.

Веселина АНГЕЛОВА

снимки-Исторически музей-Дряново

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *