ГорещиОбщество

Семейният фестивал „Лятно театро 2023“ идва в Дряново

Най-голямата пътуваща инициатива в страната гостува с богата програма за малчуганите и техните родители

На Ларгото в Дряново на 15 юли от 17 часа отново идва най-големият пътуващ фестивал в България „Лятно театро“, спечелил приза за сценични изкуства с кауза на наградите „АртАкция“. Входът е безплатен, а гостуването е по покана на община Дряново.


Забавленията започват с най-доброто от репертоара на „Малка театрална компания“ – компилация от най-веселите игри на открито „Лятна игротека“, работилницата за кукли от дървени пръчици „Супергерои“ и ателието за рисуване върху лице „Шарени муцунки“.

Празникът продължава с хитовия куклен спектакъл за малки и големи „Прахоляшка“ на Георги Тенев и Мануела Саркисян, който разказва за любопитството, непримиримия дух и заслепяващата алчност.

Следва невроятното шоу „Сапунени фантазии“ на властелините на сапунените балони от „Мале мале“, а веселата програма завършва със стендъл комедията „Всички го правят“ на Флаш – един от най-забавните артисти в България.


През целия ден на разположение на зрителите е

арт инсталацията с разширена реалност „Тайник на чудатостите“,

в която чрез магията на най-новите технологии деца и родители откриват скритите тайни на виртуален скрин, пълен с вълшебства.
Тази година като съпътстващо събитие към „Лятно театро“ се провежда първото изложение на дряновските пчелари „Медени срещи“, в което пчеларите предлагат първия мед за годината и разнообразие от други продукти.

Ще бъде разиграна и бърза викторина с награди за посетителите.


Това лято фестивалът е посветен изцяло на семейството,

за да подчертае важната роля на пълноценно прекараното време с децата. Време, през което те имат нужда да получат цялото внимание на своите майки и бащи и което да им помогне в изграждането на емоционална интелигентност, добиването на увереност и по-бързото усвояване на нови умения през различни игрови модели.

Тазгодишното турне обхваща 18 малки общини,

а след Дряново „Лятно театро“ гостува на Царево (17 юли), Угърчин (24 юли), Шабла (26 юли) и Каварна (27-28 юли). На 26 август фестивалът гостува на празника на Девня, а на 27-и е в Димитровград.


„Лятно театро“ се организира от „Малка театрална компания“

– независима организация, работеща в сферата на сценичните изкуства. Създадена е от четирима приятели от НАТФИЗ, влюбени в театралната магия и природата на красивата ни планета. Това са режисьорът Емил Йорданов и куклените актьори Десислава Йорданова, Силвия Тенева и Георги Тенев. Основана през 2013-а, компанията работи в посока социално ангажирани представления. Неин фокус са устойчивото развитие, опазването на околната среда и технологичните иновации.

Наред с България, фестивалните участия на трупата включват Белгия, Швеция, Турция и Румъния. Компанията създава първият в света куклен спектакъл с виртуална реалност „Островът на съкровищата v1.0“, а през 2019-а попада в селекцията на Пражкото квадринале – най-големия форум за постижения в сценографията.
Пълната програма ще откриете на страницата на „Лятно театро“ във фейсбук: https://fb.me/e/2YlEdH5oG

Фестивалът „Лятно театро“ се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“, община Дряново и любимите на децата Кубети.

Веселина АНГЕЛОВА

снимки-личен архив

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *