ГорещиОбщество

Разкрасиха Дряново с 6000 стръка сезонни цветя

Амбицията на ръководството на ОП „Чисто Дряново“ е да привлече средства по проекти за парници за посадъчен материал и осигуряване на трудотерапия на потребители от социалните домове

Разкрасиха Дряново с около 6000 стръка сезонни цветя. Градът грее с пъстри алеи със салвия, бегония, хибискус, рози, мушката и др. Около 30 облагородени дървета са засети в парковете и новите детски площадки, за да правят сянка. Кампанията продължава около месец. През есента парковете и алеите в града ще се обагрят с теменуги и други зимни растения. Това съобщи Стефан Косев, директор на Общинското предприятие „Чисто Дряново“.


Той сподели, че сметосъбирането и сметоизвозването вече се извършва с нов камион и в момента се извършва подмяна на надстройката на втори камион за извозване на отпадъците. „Преди 5 години Общинското предприятие „Чисто Дряново“ започна работа с два камиона под наем, а в момента имаме три возила, две от които са чисто нови. Така предприятието в бъдещите 5 до 7 години безпроблемно ще извършва основната си дейност“, категоричен е Косев.


Освен това целият град и малките населени места са снабдени с нови съдове за смет. Подменени са общо 210 контейнера. На определени места са поставени и специални контейнери за строителни отпадъци, които се извозват на регламентирани места.
„Извършваме и поддръжка на гробищния парк и на гробните места като допълнителна услуга за гражданите. Така осигуряваме приходи в общинската хазна.


Предприятието работи с бюджета от миналата година, но въпреки това услугите, които предлагаме се увеличават. Преди поддръжката на парковете и градините е била възлагана на външни фирми и за това Община Дряново е заплащала от 70 000 до 100 000 лева годишно. А сега се харчат по около 12 000 лева годишно само за закупуване на посадъчния материал. Само в два парка има поливни системи и заради това сме осигурили водоноска, с която напояваме тревните площи и цветните лехи. Вече 5-6 пъти се извършва косене на тревата в местата за отдих, в междублоковите пространства, както и по селата“, изброява Стефан Косев.
Идеята на ръководството на ОП „Чисто Дряново“ е то да бъде регистрирано като социално предприятие. Така предприятието ще може да участва в проекти, чрез които да се привлекат средства и да се изградят парници за създаване на разсад на декоративни растения. Предвижда се в разсадниците да работят домуващите в местните защитени социални жилища.


„Така чрез трудотерапията на тези хора ще произвеждаме посадъчния материал за озеленяването и зацветяването на градската среда“, разкрива Стефан Косев.
Той подчертава, че реално предприятието извършва много дейности с малко хора.
„Преди 5 години щатът е бил 13 човека, а в момента е 25 души. Тенденцията е да има устойчивост на ОП „Чисто Дряново“ и да дава работа на местни хора, които да имат постоянна ангажираност и да не се ползват единствено назначени лица по проекти за временна заетост. Подготвили сме цветни дипляни, с които информираме гражданите за предлаганите от предприятието услуги“, посочва Стефан Косев.


Той допълва, че за първи път Общинското предприятие си има собствена база. От две превозни средства, автопаркът вече наброява 9 автомобила.
„Полагаме сериозни усилия градът и малките населени места да са привлекателно място за живеене, да са чисти и приветливи. Апелираме към гражданите да пазят общинското имущество и зелените площи“, напомнят от ОП „Чисто Дряново“.

Веселина АНГЕЛОВА

снимки-личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *