ВодещиЛюбопитно

Приключи реставрацията на 140-годишния часовников механизъм на кулата в Дряново

Ремонтът бе извършен от потомствения специалист часовникар Иван Ковачев

Приключи реставрацията на 140-годишния часовников механизъм на емблематичната кула в Дряново. Ремонтът бе извършен от специалиста Иван Ковачев.
„През последните няколко месеца имах удоволствието да реставрирам кулните часовници на Дряново и с. Крамолин. Това са спечелени проекти от моята фирма за реставрации на градски часовници „САХАТ ЕООД“ към съответните общини“, сподели в социалните мрежи Ковачев.


Той сподели любопитни данни за кулите, механизмите, майсторите и др.
„В Дряново оригиналният механизъм на старата кула, която е съборена през 1945 г., е направен от тревненските майстори Генчо Колев и Христо Василев през 1883г. Сто години по- късно, през 1983- 1984 година, дряновци изграждат нова кула по проект на арх. Илия Лефтеров. Останките от оригиналния механизъм, събрани от родолюбив дряновец, са предоставени на моя баща майстор Илия Ковачев за пълна реставрация по старинно сахатчийско-ковашки способ от специализирана комисия на Министерството на културата. В края на август 1984г. в 5 часа сутринта камбаната удари. Тогава асистирах на баща ми повече от 24 часа, а сега, след близо 40 години, имах честа да направя 100% ремонт на ходовата част на механизма, която бе доста износена“, разказва Иван Ковачев.
По думите му този механизъм е изцяло от желязо за разлика от западните.
„Ковачите са кайначели по няколко пласта ламарина, за да направят дебели слоеве шини и колела, защото плътното желязо е било „кът“ в България през 18-19 век, както и бронзът, използван за втулки на осите и др. Системата на тези „ковашки“ механизми е груба, безотказна и некапризна. Не се влияе от климатични промени и не се нуждае от остъклена кабина против прах и др., както западните системи“, разкрива специалистът.


Иван Ковачев посочва още, че часовниковата кула в севлиевското село Крамолин е изградена през 1932 г. като параклис-мемориал в памет на загиналите участници в четата на Христо Ботев до края на Първата световна война. Часовниковият механизъм е изработен от първата часовникарска фабрика „Гномонъ“ на братя Хаджиниколови в София. „Гномон“ от старогръцки означава стика или пръчката на слънчев часовник.

Фабриката е основана в началото на миналия век от Георги Хаджиниколов, който е специализирал часовникарство в Женева, Швейцария. „Гномоните“ са европейска система изработена машинно с лята конструкция и фрезовани колела, предимно от бронз и месинг. Машинката в с.Крамолин е малко „гномонче“, остъклено в шкаф с удължена система за работа. Тя издържа цяла седмица, без да се навива, при доста ниска кула. Малко след 2000 г. мълния поразява кулата заедно с механизма. От волтовата дъга са стопени доста части, а осите са били като заварени към шасито. Много „майстори“ се изредили да го реставрират през последните 20 години. Безхаберници и самозванци искали огромни суми под претекст, че бил безнадежден. На 14 юни 2023 г. го направих като нов. Работи и пее песен. Дай Боже стотици години да буди заспалите българи и да напомня за героите изписани на паметната плоча!“, коментира Иван Ковачев.
„Благодарим на г-н Ковачев за изключителния професионализъм при реставрацията на часовниковия механизъм на кулата в Дряново“, заявяват от общинската управа на града на майстор Колю Фичето.
От кметското ръководство припомнят, че тази година се навършват 140 г. от създаването на този механизъм. Благодарение на Иван Ковачев, в момента той работи перфектно и ще бъде така още дълги години.

Веселина АНГЕЛОВА

снимки-Община Дряново

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *