ГорещиОбщество

Превръщат Историческия музей в Дряново в стартова площадка за „изстрелване“ на Доброто

Първият по рода си конкурс под наслов „Пеперуда – ново начало“ е с внушителен награден фонд

Историческият музей в Дряново на 2 юни ще се превърне в стартова площадка за „изстрелване“ на Доброто. Това споделят организаторите на първия по рода си конкурс под наслов „Пеперуда – ново начало“.
„Кампанията, чийто инициатор е Сдружението с нестопанска цел „Промяна в поколението“, се провежда като своеобразен завършек на експерименталното прилагане на програма „Спри културата на обиди и конфликти“ /СКОК/ в няколко училища в страната.
Разработена в началото на 2023 г. от същото сдружение, въпросната учебна програма има амбициозната цел учебните заведения в България да се превърнат в хармонична и спокойна среда – инкубатор на иновативни идеи, а не да бъдат белязани от агресия и насилие“, обясняват инициаторите.
Заради това съставителите на програмата въвеждат и конкурса „Пеперуда – ново начало“, който да стимулира екипността, взаимопомощта и добрите взаимоотношения между учениците, като същевременно способства за развитието на техните творчески умения, съпроводени от креативност и иновативност.
„Участниците в конкурса имат за задача

да представят своята идея за новото начало, трансформацията и положителната промяна, които настъпват, когато изберем да спрем с обидите и да сложим край на тормоза,

посредством изработване на визуални композиции в избран от тях стил и метод“, разясняват организаторите.
Победителите в съревнованието ще бъдат определени от независимо експертно жури в тричленен състав и ще бъдат официално обявени на 2 юни от 13:30 ч. в музей „Колю Фичето“ в Дряново.

Определен е внушителен награден фонд- I място – 3 000 лева, II място – 2 000 лева и III място – 1 000 лева.

СНЦ „Промяна в поколението“ най-любезно кани директорите, учителите и учениците от училищата, участващи в програма СКОК, както и представители от Търновска и Дряновска общини, включително и журналисти, да присъстват на церемонията по официалното награждаване на победителите в конкурса.
„Усилията на сдружението са фокусирани към стимулиране личностното развитие на всяко дете и изграждане на здравословни навици, които да служат за основа при израстването му, така че да се превърне в достоен член на българското общество“, допълват организаторите.

Веселина АНГЕЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *