ВодещиЛюбопитно

Космическата музика на Корнелия Павлова–Прем Гулабо звуча в Дряново

Арт-терапевтката свири на древни инструменти – гонгове, купи, звънчета

Космическа музика, създадена с гонгове, звуча в Дряново. Атрактивният концерт бе изнесен на 26 юни вечерта от арт-терапевта Корнелия Павлова – Прем Гулабо. Събитието бе организирано от Народно читалище „Развитие-1869“.

Пред публика от над 50 души специалистката представи етно инструменти. Под умелите и действия

гонговете, специалните купи и звънчета започнаха да вибрират на високи честоти и пренесоха присъстващите в други светове.

„Това е звукът на здравето, когато тоновете докосват пространството. Случва се нещо много необичайно и нетрадиционно. Звукът на гонга има положителна вибрация и ни пренася в минали моменти от живота и лекува. Има свойството да превежда съзнанието в медитативно състояние. Звукът ни съпътства през целия ни живот, той има свойството да транспортира информация“, разясни пред присъстващите арт-терапевтката.

Корнелия Павлова- Прем Гулабо притежава най-голямата колекция от гонгове не само в България, но и на Балканския полуостров. Сбирката и наброява 19 инструмента, които преди хилядолетия са създадени, за да имитират природни звуци. Сред ценните инструменти, на които свири Корнелия Павлова са серия „Планетарни гонгове“, които са настроени на орбиталната честота на всяка една планета от слънчевата система. Друга серия от гонгове, които са изцяло ръчна изработка са на елементите земя, въздух, вода, огън. Най-новото попълнение на колекцията и са три гонга, които са италиански и също са 100 % ръчна работа.

„Звукотерапията е много лежерен и приятен способ за успокояване на нервната система и за хармонизиране процесите в цялото тяло. Използвам етно инструменти, които са първични като звучене. За свиренето на тях не е нужно музикално образование. Важна е вибрацията, която предизвикват. Тя прониква навсякъде и влияе на ментално, емоционално и на физическо ниво, отстранява блокажи, елиминира психически травми, страхове“, обяснява Корнелия Павлова-Прем Гулабо.

Като специалист тя допълва, че целта да направи концерт с гонгове е обществеността в Дряново да се запознаят и дори да усетят въздействието на древните етноинструменти.

По думите и под въздействието на старинните инструменти се повлияват и множество заболявания.

„Когато човек не се вслушва в душата си, животът намира начин да го спре и да го накара да се вгледа в себе си. Чрез музиката на гонга и вибрациите, които тя създава, се съкращава пътя към самопознанието и изцеляването“, обяснява още Корнелия Павлова – Прем Гулабо.

Тя споделя, че при терапия с гонгове, някои хора казват, че изпитват особени преживявания, които описват като плаване в океан, пътуване в Космоса, пребиваване на друга планета или потопяване дълбоко в себе си. Тя работи с деца и възрастни и от практиката си е установила, че този вид терапия няма никакви противопоказания, а въздействието е единствено благотворно дори и при тежки страдания.

 

Веселина АНГЕЛОВА

снимки-авторът

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *