ГорещиОбщество

Женско самодивско хоро ще се извие във водите на река Тревненска навръх Еньовден

Представят народни носии, известни с красивия си женски накит за глава – сокай

Наближава един от най-красивите, цветни и в същото време мистични летни празници у нас – Еньовден. Празникът на билките, известен още и като Ден на слънцето, стои редом до големи такива като Рождество Христово, Възкресение Христово, Гергьовден, Димитровден и др. и се отбелязва всяка година на 24 юни. Свързан с множество вярвания за лечебните сили на слънцето, водата и билките, Еньовден по традиция ще бъде отбелязан в цялата страна с различни събития и обичаи, но само във възрожденска Трявна ще премине с извиване на кръшно самодивско женско хоро във водите на река Тревненска.
То ще бъде поведено от кметът на Община Трявна Силвия Кръстева от старинния площад „Капитан дядо Никола“ и ще се извие във водите на река Тревненска под живия музикален съпровод на каба гайда и тъпан.
Преди кулминацията празничната програма предвижда разказ и викторина с награди, свързани с вярванията, обичаите и преданията за Еньовден, занимания за деца със съдействието на Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство – Трявна, музикални и фолклорни изпълнения с участието на деца от ДГ „Калина“, Николай Желев – гайда и Иван Карагьозов – тъпан, раздаване на билков чай и традиционна българска питка с мед за здраве и благоденствие; сплитане на венчета, както и провиране през голям Еньовски венец.

Отбелязването на празника ще започне точно в 10:00 ч. на площад „Капитан дядо Никола“ в Трявна.

Част от атмосферата тази година ще бъде обособен битов кът от семеен хотел „Сокай“ с дървена каручка и изложение на характерните за тревненския край народни носии, известни с красивия си женски накит за глава – сокай.
Не на последно място, Еньовден ще допълнят красивите бижута и аксесоари от мед, ръчно изработени от талантливите ръце на майстор Златомира Иванова, която ще представи своето арт ателие по време на празника.
Отбелязването на тазгодишния Еньовден ще започне ден по-рано, на 23 юни, с потребителите и екипа на Социалните услуги в общността, които в 09:45 ч. ще приветстват кмета на Община Трявна и също ще представят мистичните поверия, свързани с 77-те и половина на брой еньовски билки и техните лековити сили.

Веселина АНГЕЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *