ВодещиТуризъм

Десетки пещери в Дряновско примамват изследователи и търсачи на силни усещания

За любителите на екстремните спортове природните дадености на района дават възможност за скално катерене, полети с парапланер, каякинг, конна езда

В Дряновско има десетки пещери, които са примамливо място за изследователи и търсачи на силни усещания. Сред най-известните и лесно достъпни са „Бачо Киро“ и „Андъка“. И двете се намират до Дряновския манастир. В първата има два маршрута за туристи, но съществува и опция да се влезе в недостъпни без водач и екипировка галерии. По същия начин се стига и до водната пещера „Андъка“, от която са картирани почти 5 км. Интересни са и пещерата „Извора“ до живописното село Янтра, както и скалните галерии в района на Горни и Долни Върпища.


Подземното приключение трае между 1 и 8 часа, а един водач може да навигира група до 5 души. Неговите услуги и екипировката се осигуряват срещу 15 лева на час след предварителна заявка в Туристическо дружество – Дряново.
Трите скални масива в района на Дряновския манастир са не само възхитително красиви, но и предлагат отлични условия за скално катерене. Не е случайно, че там се организира държавно първенство за практикуващи този спорт и са обособени 15 нови маршрута.


Истинско приключение е скалното катерене в каньона на река Дряновска.

Друго предизвикателство за волята и издържливостта са полетите с парапланер.

Сред най-достъпните и приятни са тандемните полети с парапланер, а за тях в България трудно се намират по-добри условия от тези край село Скалско. От Чумашката скала над селото редовно излитат приключенци, дивят се на изумителните пейзажи за 15-ина минути или час, някои дори прелитат над Дряново и се връщат.


Преживяването може да бъде запечатано на снимки и видео, така че е и чудесен избор за подарък.
„Друг адреналинов спорт е каякингът, който не е само по телевизията и в далечни земи, а се практикува и в Драновския край. Освен това е изключително безопасен дори за неумеещите да плуват и доста лесен. Има ентусиасти, които при пълноводието на река Дряновска през пролетта се пускат по нея, което е по-екстремно. Но може и в язовир, както е при събитията, които организират Gabrovo Plus – в язовир „Ал. Стамболийски“. Пътуването от Дряново до него отнема 40-50 минути, там получавате инструктаж, после се движите в група и всичко е супер“, категорични са експертите от Туристическо дружество-Дряново.


Една от придобивките в Дряново е конната база, до която се стига по стария път от града към манастира. Може да се язди както на място, така и сред чудната природа в района.


Не е за пренебрегване и въжената градина над реките Дряновска и Андъка.

Обособеният „Приключенски остров“ е предизвикателство и за деца, и за възрастни. Оформени са няколко маршрута с различна степен на трудност, които се вият между дърветата, където се събират водите на двете реки, а на места се минава над тях.

Веселина АНГЕЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *