ВодещиЛица

Графични новели на художника Радослав Стефанов разказват легенди

24-годишният творец от Дряново преподава изобразително изкуство, пресъздава българската политика в поредица от маслени живописни картини, изработва пластики от дърво, тренира Калистеника и участва в археологически проучвания

24-годишният Радослав Стефанов от Дряново е доказан талант с разнообразни творчески интереси. От две години работи като преподавател по изобразително изкуство в гимназия в София. Голямата му страст са графичните новели, наподобяващи комикс стилът.
„Комиксите са западно ориентирани, предимно популярни до 2000-та година, но вече не са толкова актуални сред младите поколения. Докато графичната новела е по-европейски ориентирана, все още държаща аудитория от всякаква възраст. В България само един човек се е опитвал да прави графична новела и това е писателят и носител на голямата награда за литературно творчество „Букър“-Георги Господинов. Друг формат на графичната новела е японският вариант-манга, която също намира популярност по нашите земи“, обяснява Радослав Стефанов.
Той допълва, че оформя в книжки повествованието с атрактивни изображения. Книжките изобилстват от илюстрации, които са придружени с текст. Графичните новели  на младия творец са с българска тематика. Стремежът му е да композира изображенията в стил „Фиктивна Вселена“.
„Идеята е да развия проект, който има за цел да създаде свързани една с друга книжки, които са в различни жанрове, но са обединени от историята на една и съща основа. Съдържанието им е изградено върху легенди, разкази за иманяри, предания от древността, фолклор и др. Така тези книжки се превръщат в своеобразен пъзел като текстовете и илюстрациите в тях се напасват и отразяват една цялостна картина“, уточнява талантливият дряновец.
Радослав Стефанов допълва, че сам осъществява реализацията на проекта с цялостната изработка, илюстриране и написване на книжките. Все още обаче не може да си позволи да ги отпечата по финансови причини, а и държи да изпипа всичко до последния детайл.
„Убеден съм, че много скоро проектите ми ще бъдат реализирани и ще достигнат до предназначената за тях аудитория“, казва художникът.
Той разкрива, че има изградена много добра комуникация с учениците си, които са между 5-ти и 10-ти клас, и това много му помага в творческия процес.
„Оказа се, че децата възприемат много добре стила, в който работя. Често го използвам в преподавателската си дейност, за да им разнообразявам уроците. С въпросните илюстрации успявам да ги заинтригувам и да привлека вниманието им“, разказва Радослав Стефанов.
Находчивият художник осъществява и друг мащабен проект като прави и поредица от маслени живописни картини на политическа тематика.
„Не осмивам действащите политици. Опитал съм се да изобразя определи моменти от политическия живот у нас. Платната са големи с размери 1 м./1 м., 70 см./50 см и са обединени от стила „Магически реализъм“, на който съм почитател. Той напомня за сюрреализма на Салвадор Дали. Разликата е, че едното е плод на подсъзнателното, докато магическият реализъм има преливаща граница между фантастиката и реалността“, изтъква Стефанов.
Творецът обяснява, че на голямото платно е изобразил кулоарите на Народното събрание – колоните и стълбището, като в това пространство е нарисувал като на семейна снимка различни събирателни образи. Те са различни-едни е по-висок, друг е по-нисък, трети са като сенки. Някои са с червени вратовръзки, други са със сини в зависимост от партийната принадлежност. Може да се каже, че изглеждат малко зловещи, защото снимката има за цел да ги представи като участници в конкретна йерархия. Изрисувал е различни сцени от заседания в парламента, където фигурите се гледат мистериозно, изразяват различни емоции, а около тях по земята са пръснати плевели. Създава се впечатление, че картините изобилстват от символика и препратки.
„Колкото и да ни е втръснало да гледаме тези образи, да изпитваме омраза или несъгласие, те вече си имат отредено място в историята ни и според мет те са важни. Заради това се старая да ги запечатам и демонстрирам със средствата на изобразителното изкуство“, разяснява майсторът на четката.
В момента Стефанов работи усилено върху маслените картини, които ще са общо 13.
„Всяка една има свое послание, но всички платна са обединени от една обща идея като поглед върху прехода в България и политическият живот. Заради това възнамерявам да ги изложа под формата на композиция. Кога ще се случи това, ми е трудно да кажа, защото най-голямата картина ми отне 9-10 месеца работа. Първата изложба обаче задължително ще е в Дряново“, обясни младият творец.
Радослав Стефанов споделя, че е започнал да рисува тези картини след като спечелил общинска стипендия, докато бил студент заради висок успех и участия в изложби. Бил половин година в Чехия по програма „Еразъм“.
Креативният художник е завършил специалност „Скулптура“ в Националната художествена академия и друго негово амплоа е обработка на дърво. Има изложби, в които е участвал със свои пластики. Творбите му са показвани в Трявна, София, на симпозиуми в Пампорово. Правил е изложба и в родния си град Дряново.
Освен с изкуство, Радослав Стефанов се занимава и със спорт. Тренира Калистеника, което означава упражнения със собствено тегло, които наподобяват спортна гимнастика.
През лятото му предстои работа на археологически обект. Дейността е много специфична като при разкриването на находките, той ги мащабира и ги скицира върху хартия. През настоящия сезон Радослав ще е част от изследователския екип, който ще проучва древен обект край Елхово под ръководството на траколога проф.Даниела Агре.
Въпреки, че напуснал Дряново преди 5-6 години, не крие, че градът му е много скъп.
„Тези творби нямаше да ги има ако не беше прекрасното ми детство в родното ми място. Творческите си идеи черпя от моя край, който е известен с красивата си природа, причудливите скали и спокойни гори, исторически забележителности и много мистика“, категоричен е Радослав Стефанов.

Веселина АНГЕЛОВА

снимки-личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *