ВодещиКултура

Близо 7500 посетители са посрещнали за 6 месеца музейните обекти в Дряново

Историческият музей организира национален пленер по живопис, научна конференция „Епохи, личности и памет“ и разкрива отдел „Художествен“

Музейните обекти в Дряново през първото шестмесечие на годината са посрещнали около 7500 посетители.

В сравнение с миналата година ръстът на туристите е с над 2000 души.

Засиленият интерес към културно-историческото наследство на района се дължи на добрата работа на музейните уредници, както и организирането на атрактивни събития в културната институция. Ръководството на музея осъществява контакт с туроператори, които включват забележителностите на Дряново в ученическите екскурзии. Община Габрово организира летни занимални като децата през ваканцията заедно с учителите си посещават музеите и в Дряново и там се провеждат различни занимания.
„Така всекидневно посрещаме по около 30-35 деца. Тази практика ще продължи и през юли“, сподели директорът на Историческия музей в Дряново Иван Христов.


Институцията е в трескава подготовка на няколко значими събития, които са планирани до края на годината.
„Предстои Второто издание на Националния пленер по живопис от 1 до 5 юли. Проявата е под надслов „Дряново на майстор Колю Фичето-минало и настояще“. Организира се със съдействието на Община Дряново и на Съюза на Българските художници, които съдействат за популяризиране на информацията и с осигуряването на компетентно жури, което ще оцени създадените в приказния дряновски район творби“, информира Иван Христов.
На 5 юли ще е награждаването на петимата участници, които ще имат възможност да рисуват в града и в китните села на общината. На финала на пленера творбите им ще бъдат подредени в изложба.
Паралелно с пленера се провежда и национален конкурс за портрет на Колю Фичето. Награждаването на отличените картини ще е в една и съща церемония на 5 юли.
През есента отново за втора поредна година ще се състои научната конференция „Епохи, личности и памет“. Научен ръководител на форума е известният историк и преподавател във Великотърновския университет проф.Петко Петков. Конференцията ще е на 5 и 6 октомври в Историческия музей в Дряново. Наши партньори са Община Дряново и Историческия факултет на Великотърновския университет.
„Това издание на конференцията е посветено на 140-годишнината от рождението на именития български писател, драматург и преводач Рачо Стоянов. По време на форума ще бъде открита изложба, разказваща за живота и творчеството на видния дряновец. Експозицията ще е съвместна между Исторически музей-Дряново, Държавен архив-Габрово и Националния литературен музей. Голяма част от архива на Рачо Стоянов се съхранява в тези институции. На събитието ще присъстват историци, преподаватели, изследователи, представители на литературните среди“, разкри Христов.


Той допълни, че конференцията е с по-широк обхват и към нея интерес вече проявяват много музейни специалисти, преподаватели от ВТУ, СУ, от Шуменския университет, Пловдивския университет. Те ще изнесат доклади на различни теми, свързани с културно-историческо наследство, ролята на дряновския край в историята на България и др.
Миналата година акцентът на научната конференция и била личността и заслугите на Никола Мушанов, който също е родом от Дряново и тогава имаше годишнина.
„През декември ще представим годишна изложба на художниците, които са свързани с Дряново. Тя също става традиционна проява и така приобщаваме творческата гилдия към родния им край и към Икономовата къща, която години наред е функционирала като Художествена галерия. Реално Историческият музей е наследник на фонда на галерията“, поясни Иван Христов.
Заради наличието на богатата колекция от картини, ръководството на културната институция възнамерява да разкрие отдел „Художествен“. Освен това към музея работят и двама известни художници-Антон Антонов-живописец и Гергана Симеонова, която е иконограф. Историческият музей непрекъснато домакинства изложби на произведения на изкуството.
„През следващите месеци културният календар е наситен с още  събития. След броени дни ще бъде представена книгата на проф.Вера Бонева „Васил Левски – да възкръсне България с пълна свобода“. На срещата с обществеността на 10 юли ще присъства проф. Пламен Митев от СУ „Климент Охридски“, който е редактор на документалното издание. Проявата се организира със съдействието на Общински комитет „Васил Левски“ в Дряново и е ще е част от програмата, с която се отбелязва годишнина от рождението на Апостола“, информира Христов.


През август Художествената галерия на Стара Загора ще гостува в Дряново с картини от своя фонд, а Историческия музей ще представи подбрани платна от художественото си богатство в Стара Загора.
До няколко седмици ще излезе от печат Том Втори „Известия на Исторически музей-Дряново“. Изданието включва доклади от миналогодишната научна конференция, както и малък раздел с информация за дейността на дряновския Исторически музей през 2022 г.
„Предстои обновяване на експозицията в прочутата Лафчиева къща. Това е бавен процес, защото след външната реставрация на къщата без пирони, в момента се изготвя проект за консервация и реставрация на вътрешната част. След като това бъде направено, ще пристъпим към подготвянето на новата експозиция. Вече имаме идея какво ще бъде включено в нея като тематиката ще е „Дряново в новото време“, която обхваща периода от 1878 до 1944 година“, посочи Иван Христов.
В музея в Дряново работят 10 души. Предвижда се екипът да се разшири с млади кадри и да има приемственост.
Директорът на Историческия музей разкри още, че в края на годината ще бъде издаден луксозен календар със снимки на ценни експонати от фонда на музея.

Веселина АНГЕЛОВА
снимки-личен архив

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *