ВодещиЛица

Стефан Иванов от Дряново рисува ретроколи „Шкода“ и има огромни познания за автомобилостроенето

Талантът на художника се отключил преди 17 години след тежка травма при катастрофа с мотоциклет

Стефан Иванов от Дряново е доказателство за верността на поговорката „Всяко зло за добро“. След претърпяна жестока травма при катастрофа с мотоциклет, 36-годишният мъж не само успял да се възстанови напълно със силата на волята си, но и отключил талант на художник.
Вече 17 години той рисува и изучава историята на чешките автомобили от марката „Шкода“. Благодарение на задълбочените си познания, даровитият дряновец се слави като автомобилен историк.
Стефан рисува от лятото на 2006 г. Дарбата му се проявила след трагедията през ноември 2005 г. Потърпевшият в инцидента бил 14 дни в кома заради черепно-мозъчна травма, фрактура на шийни и поясни прешлени. В последствие се оказало, че има частична загуба на памет, както и загуба на вкус и обоняние завинаги.
„След като ме изписаха от болницата не бях способен да правя нищо. Лежах на легло у дома, гледах тавана, не можех да движа очите, нито да гледам телевизия, нито да слушам музика. За да преодолея тази атрофия на тялото, се налагаше да започна да извършвам движения, за да възстановя мускулите“, разказва за житейското си изпитание Стефан.
Постепенно започнал да става от леглото, придвижвал се до съседната стая и с усилие правел лицеви опори и коремни преси. Така благодарение на силния си дух и упоритост раздвижвал тялото си. Преди произшествието бил изявен спортист. Има завоювани титли като републикански шампион на 100 и 200 метра бягане през 2001 г. на игрите в София. Същата година лекоатлетът е бил провъзгласен за Спортист на Дряново. Два пъти отборът му грабва среброто на национални ученически игри по лека атлетика, бил почетен ученик на СОУ „Максим Райкович“ в Дряново.
За да подобри мозъчната дейност и физическите функции започнал да прави опити да рисува. Отначало не можел една линия да начертае, защото ръцете му треперели. Постепенно с голяма упоритост, успял да възстанови моториката и преди 17 години нарисувал първия автомобил. Започнали да се появяват нови и нови рисунки, които се оказвали все по-сполучливи. Стефан се запалил по творческата дейност, но и започнал да чете за историята на автомобилите от марката „Шкода“.
„До 1929 г. возилата са се казвали „Лаурин и Клемент“. Оказа се, че това е компания с огромна над 120-годишна история. Колкото повече четях, толкова по-заинтригуван бях. Откривах все повече любопитни факти. През годините натрупал стотици рисунки и енциклопедични знания и решил да систематизира тези данни. Направих си фейсбук страница, представих мои работи и в чужбина“, споделя Стефан Иванов.
Той разкрива, че рисува само тази марка автомобил, защото няма как да прекъсне потокът от информация, свързан с „Шокада“. Нарисувал е хиляди разновидности на този автомобил и ще са нужни още много години, за да успее да пресъздаде всичко, произведено от автомобилната компания.
За да изобрази отделните возила, ползва исторически фотографии или снимки от миналото, които са запечатали тези автомобили по време на състезания, военни действия, от лични архиви на колекционери. Но си има желязно правило-никога не използва нова фотография на стар автомобил.
„Спазвам този принцип, защото такава една снимка няма никаква стойност. Докато старите фотоси разказват истории. Например на някои е запечатано състезание. Така започвам да търся информация какво е това съревнование, през коя година, къде се е провело, кои са участниците и т.н. По същия начин съм натрупал информация и за военни действия, при които са използвани автомобили от марката „Шкода“, както и за известни личности, за трофейни коли и др.“, посочва Стефан Иванов.
Споделя множество любопитни факти.
Първият автомобил, изнасян за Японската империя е именно „Лаурин и Клемент“. Там чешкият инженер Карел Ян Хора се жени за японка, научава много бързо японски език и става представител на „Лаурин и Клемент“ за Япония. След като започнал износа на автомобилите за страната на изгряващото слънце през 1909-1912 година, с такъв автомобил се сдобил кметът на Токио. Придворните на императора също карали такива коли.
„По това време понеже не е имало магистрали, затова и колите са били с десен волан. Първият автомобил, изнесен за Япония е бил с дясна дирекция и до днес се запазва този стил в страната именно заради „Лаурин и Клемент“. Интересен факт е, че 1/3-та от производството на компанията е било за Русия. Там са се провеждали състезания и изпитания на автомобили. Известно е състезанието Санкт Петербург-Москва, в което колите „Лаурин и Клемент“ печелят. В друго състезание в Русия, чешките автомобили са удостоени с купата на княгиня Олга. Един от автомобилите на император Николай също е бил „Лаурин и Клемент““, изброява Стефан Иванов.
По думите на изследователя през 1914 г.след избухването на Първата световна война, походът на „Лаурин и Клемент“ по света е прекратен, а концерна пренасочва производството си към военна техника. От заводите излизат камиони, автобуси, а автомобилите стават офицерски.
„През 1918 г. след Първата световна война се обособява Чехословакия. Страната обаче е изправена пред редица изпитания, сред които е и запазване на териториална цялост. Държавата се тресе от икономическа криза, фабриките не работят, няма мъжка сила, която да влезе в предприятията и много компании загиват. Остават най-силните автомобилни концерни и през 1924 г.“Лаурин и Клемент“ става трета водеща компания в Чехословакия след „Татра“ и „Прага“, обяснява Стефан Иванов.
Той допълва, че е имало доста перипетии. Голям пожар във фабриките им унищожава солидна част от пари, материали, документи, архиви. Тогава княз Александър Коловрат, който бил основен акционер в „Лаурин и Клемент“ и създател на австрийската филмова индустрия, привлича индустриалния гигант от Пилзен „Шкода“, който закупува „Лаурин и Клемент“ през 1925 г. През 1929 г. марката „Лаурин и Клемент“ изчезва като наименование и автомобилите вече са с наименование „Шкода“.
„Емблемата на „Шкода“ представлява стрела с крила като прототипа на логото е индианец с пера на главата. Най-интересното е, че „Лаурин и Клемент“ и „Шкода“ нямат нищо общо с Америка. „Лаурин и Клемент“ е имала три вида лога-за автомибилите, мотоциклетите и за документацията. Логото, което е било за велосипедите представлява лице на индианка. Този култ се обяснява като влечение към литературно произведение или с факт, свързан с индианската култура. Например „Ахой“ , който е моряшки поздрав, се използва от чехите, въпреки че нямат излаз на море“, разяснява Стефан Иванов.
Начетеният изследовател казва, че малко известен факт е, че през 1912 г. Министерството на отбраната в България поръчва 20 линейки „Лаурин и Клемент“ за нуждите на българската армия.
„Това научих от чешка литература, но данните ми ги потвърди наш професор, който е имал достъп до военни архиви. Оказа се, че сме имали официален внос на чешки автомобили „Лаурин и Клемент“, за което почти не се знае“, подчертава Стефан.
Той е категоричен, че автомобилната история и развитието на определени автомобилни компании трябва да се изучава в училищата и университетите.
„Няма как да се знае историята на една държава, без да се познават автомобилите и- кой какво е карал, с какво са се превозвали войници, как са транспортирали провизии…Например Франц Фердинанд е застрелян в колата си и тя се пази в музея, където може да се види. В Централна и Западна Европа, както и в САЩ има създадени автомобилни музеи, които са със силно държавно финансиране и пазят историята на този отрасъл от икономиката. Докато ние сме много изостанали в изучаването и съхраняването на ретро автомобилите. У нас няма професия автомобилни историци“, коментира художникът.
Той самият има два автомобила „Шкода“ като едната кола използва за всекидневно каране, а другата е модел 1982 г. за специални случаи-ретро паради, кратки разходки.
В началото на февруари Стефан направил изложба със свои рисунки в частна колекция „Златен Рожен“ в с.Капатово. Стяга първата си голяма изложба, която ще е след две седмици. Предстои да покаже свои творби в Националния политехнически музей в София с подкрепата на „Шкода България“. Експозицията ще е от 23 репродукции, отпечатани на табла 70 см/50 см, защото оригинали не изнася от дома си. За събитието възнамерява да покани посланиците на САЩ и Чехия у нас.
Създаването на всяка рисунка в зависимост от сложността на изображението му отнема от 5 до 7 дни. Рисува предимно нощно време между 23 и 3 часа. Тогава намира тишина и спокойствие, а осветлението от лампата е специфично. На дневна светлина прави единствено контурите, а нощем-нюансите. Рисува с моливи, задължително „Кохинор“.
В момента рисува автомобил по поръчка за собственик на музей за детски играчки в Америка.
„С този човек комуникираме от няколко месеца. Изображението ще е кола Астро Даймлер, модел „Саша“. Наименованието на возилото е посветено на княз Александър Коловрат, когото галено са наричали Саша. Този автомобил е създаден в 7 екземпляра от Фердинанд Порше, защото са били приятели с Александър Коловрат. Реално това е бил първия опит за създаване на народен автомобил в Европа или 16 години преди „Фолксваген“, който също е създаден от „Порше“. Автомобилът е малък, с тегло 700 кг., което го прави много по-различен от големите и тромави автомобили, които са се движели по това време по пътищата в Европа. Изобразявам този автомобил, защото „Лаурин и Клемент“ няма да нарисувам за частна поръчка, но тази кола все пак е свързана с компанията“, разкрива Стефан Иванов.
С ентусиазъм споделя, че през 1925 г.“Шкода“ започва производството на собствена линия автомобили, която е отделна от колите „Лаурин и Клемент“. Правят колите си в Пилзен, а не в заводите в Млада Болеслав, където е автомобилостроенето им. Започват производството с лиценза на свръх луксозната марка „Хиспано-Суиза“, като новите возила са под името „Шкода Хиспано-Суиза“. Произведени са 100 броя като всяка една от тези коли е различна по външен вид, каросерия, кабриолет, седан, лимузина, файтон…
„Служебната кола на първия президент на Чехословакия Томаш Гариг Масарик е била именно „Шкода Хиспано Суиза“ със 100 конски сили и висока 2,5 метра, струвала е колкото 5 къщи“, уточнява Стефан Иванов.
Даровитият мъж се надява скоро хобито му да се превърне в професия. В момента работи като управител на Спортната зала в Дряново. Той обаче отдавна е отправил поглед към Западна Европа и САЩ. Не крие, че е разочарован от действителността в Родината. Затова комуникира с различни личности и търси варианти, за да си прокара път и да замине да живее и работи извън България. В момента поддържа контакт с института РЕВС в Америка и ако проявят интерес към заниманието на Стефан и го поканят да работи за тях, 36-годишният дряновчанин е категоричен, че ще приеме. Води разговори и с представителството на „Шкода“ в Обединените Арабски Емирства за представяне на негова изложба там.

Веселина АНГЕЛОВА
снимки-личен архив

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *