ВодещиОбщество

Архитектурен парк „Камъкът вечен“ в Дряново представя характерните за района строителни техники и материали

Дряново е прочуто със своите майстори-строители, които през Възраждането са били търсени далеч отвъд пределите на България. Смятало се е за лукс да бъдат наети да градят знакови обекти. Дряновци почитат този занаят, като в негова прослава е издигнат паметник през 2017 г. Създаден е и архитектурен парк „Камъкът вечен“, който е любимо място на жителите и гостите на града за разходки.
Той е разположен сред китната природа до моста на майстор Колю Фичето и представя характерните за района строителни техники и материали. За целта са построени три малки къщички, които играят и ролята на места за отдих и почивка. Едната е със стени от плет и сламен покрив, другата с каменни стени и каменни покривни плочи, третата с кирпичени тухли и глинени керемиди. Във всяка от тях има импровизирани пейки и маси.
Стартът на изграждането на архитектурната забележителност е даден по време на втората поредна среща в Дряново на абитуриентите от професионалните гимназии по архитектура, строителство и геодезия в страната. На събитието, провеждащото се под патронажа на Камарата на строителите в България и в партньорство с Исторически музей – Дряново, присъствали младежи от строителните училища в Габрово, Шумен, Велико Търново, Бургас и Плевен.
Така пространството около каменния мост над река Дряновска е било оформено като впечатляваща туристическа забележителност. Намиращият се в близост мост, граден от майстор Колю Фичето, също е превърнат в произведение на изкуството чрез изрисувания в негова чест триизмерен графит. Направена е и беседка, съоръжението е с художествено осветление, в района има нови люлки и пързалки.

Веселина АНГЕЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *