ВодещиКултура

Читалище „Развитие-1869“ в Дряново с първа награда за най-успешна инициатива в категория „Солидарност и хуманност“

Отличието за културната институция бе присъдено на XIII-тото издание на Конкурс „АГОРА 2022“

Народно читалище „Развитие-1869“ в Дряново спечели първа награда в Категория „Солидарност и хуманност” за най-успешна читалищна инициатива за общностно развитие през 2022г.
В Музей „Борис Христов“, в София се състоя церемонията по обявяване и връчване на наградите в XIII-тото издание на Конкурс „АГОРА 2022″. Това съобщи секретарят на културната институция Антоанета Ставрева.
Тя информира, че конкурсът, който търси най-успешните читалищни инициативи за общностно развитие, осъществени през миналата година, се организира от Платформа АГОРА в партньорство със Софийския университет „Климент Охридски“, проект BG05М2ОP001-1.001-0001 „Изграждане и развитие на център за върхови постижения „Наследство БГ“, Народно читалище „Братство 1869″, Кюстендил и Народно читалище „Обединение 1913″, Кърджали.
„Тази година в конкурса участваха 40 инициативи на читалища от цялата страна, които са осъществили самостоятелно или в партньорство проекти, кампании или събития за развитие на своята общност. Кандидатурите трябваше да посочват реален и видим резултат, постигнат през 2022 г. Авторитетното жури бе в състав- Емилия Лисичкова, Председател на УС на Платформа АГОРА, д-р Силва Хачерян-Директор дирекция „Международно сътрудничество, европейски програми и регионални дейности“ към Министерството на културата, д-р Румян Сечков- Директор на Фондация „С.Е.Г.А.”, д-р по съвременна история в Институт за исторически изследвания към БАН, проф. д-р Веселин Янчев от Исторически факултет на СУ „Климент Охридски”, Ралица Николова- Главен редактор на Информационен портал за неправителствените организации в България, Данаил Цонков- консултант по маркетинг, Саша Трайчева-филолог и преводач и Стоян Анадолиев-управител на Академия за образователни иновации“, посочи Антоанета Ставрева.
Членовете на журито разгледали постъпилите кандидатури в XIII-то издание на Конкурса и е излъчило финалистите в петте категории.
Категория „Общност в развитие” за НЧ „Дружба 1898“, с. Дуранкулак за „Дуранкулак – с грижа за природата“,
Категория „Солидарност и хуманност” за НЧ „Развитие-1869“, гр. Дряново за „В помощ на местната общност“,
Категория „Изкуство и култура за развитие“ за НЧ „Развитие – 1928“, с.Замфирово, община Берковица за „Варено жито“ пиеса от Стоян Николов -Торлака, написана специално за тях на северозападен диалект,
Категория „Перспективи за израстване” за НЧ „Фар 1946“, гр. Бургас за Първи младежки фестивал за авторски песни и театър Вашингтон, САЩ,
Категория „Най-продуктивно партньорство“ за НЧ „Алеко Константинов-1954“ Пловдив за „ШевицаФест. Традицията среща бъдещето“.
„Петте финалиста в Конкурс АГОРА 2022 получиха наградната пластика на Конкурс АГОРА, както и специални отличия – плакет Конкурс АГОРА 2022, сертификат и предметни награди“, допълни Антоанета Ставрева.

Веселина АНГЕЛОВА

снимки-личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *