ВодещиРепортажи

Четири вековното село Керека събра стотици на празник с музика, игри, конкурси

Дряновското село Керека, което е на повече от 4 века на 13 и 14 май чества традиционния си празник. От ранни зори в събота в селището кипеше трескава подготовка за тържеството. На площада пред кметството бяха подредени маси и пейки, сръчни кулинари загряваха скарите, над които малко преди 12 часа се изви аромат на вкусни мезета. Лееше се бира в изобилие. За веселието се стекоха стотици жители и гости на Керека.
Празникът бе открит от кметския наместник Йордан Дойнов и кмета на Община Дряново Трифон Панчев. Тържеството уважиха зам.кметът на Дряново Ангел Ангелов и председателят на Общинския съвет в Дряново Тодор Георгиев, известен като DJ Теди Джорджо.
„Щастлив съм, че успяваме да се съберем тук всяка година въпреки трудностите в държавата, въпреки препятствията пред местната власт. Днес сме заедно и отбелязваме поредната годишнина от основаването на Керека, благодарение подкрепата на Община Дряново, със съдействието на местните жители и с усилията на председателя на Народното читалище Невена Николова. Пожелавам си, както читалището ни носи името „Напредък“, така и селището ни да бележи все по-голям напредък, да има просперитет и децата ни да продължат установената родолюбива традиция“, подчерта в приветствието си първенецът на Керека Йордан Дойнов.
Кметът на Община Дряново Трифон Панчев също поздрави присъстващите на празника.
„Изключително съм радостен, че за пореден път ме каните на празника на най-старото селище в нашата община, което е на над 400 години. Надявам се следващата година отново да се срещнем тук“, каза Трифон Панчев.
Поднесени бяха цветя пред най-стария паметник на светите братя Кирил и Методий в България, който е само на метри от сградата на кметството в Керека. Открит е през 1885 г. по случай 1000 години от смъртта на Методий.
Керека се слави като едно от най-китните и живи села в Дряновския край, което през последните години привлича нови заселници. Те с радост се включват в обществения живот на селището. Така съботният ден премина във веселие с богата музикална програма с изпълнения на оркестър „Дряново“, с поп музика и DJ. Организирани бяха спортни игри и занимателна програма за децата, която включваше анимация и конкурс, а на мегдана се извиха кръшни хора.
В 21:00 часа присъстващите се насладиха на пищна празнична заря.
За неделя пък е организиран традиционен „Велотур за купата на село Керека“ 2023, чието начало ще бъде дадено в 11 часа. Стартът за деца до 14 години ще е в 13 часа. Очаква се в него да се включат над 50 участника. Участниците ще въртят педали по маршрута Керека – Пушево- Шемшево – Керека, който е с обща дължина 24,5 км.
За 14 часа е предвиден финалът и награждаването.

Веселина АНГЕЛОВА

снимки-авторът

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *