ВодещиКултура

Художник енциклопедист по автомобили от Дряново подреди изложба в столицата

Стефан Иванов показа 23 рисунки на старинни автомобили в Националния политехнически музей

Художник енциклопедист по автомобили от Дряново представи свои творби в София. 36-годишният Стефан Иванов подреди изложба с 23 рисунки на старинни автомобили в Националния политехнически музей в столицата. Платната, рисувани с моливи са с размер 70х50 см, като към тях авторът е добавил описание на съответния модел автомобил на български и английски език.


„Изобразените модели на марката „Шкода“ обхващат широк период от време-от първият им автомобил от 1905 г. до прототип от 1955 г. Подбрал съм модели, които са от основно значение за развитието на компанията-спортни, за обществени превози, автомобил с рекорд за скорост, първият с мотор с 8 цилиндъра, аеродинамични и др.“, сподели Стефан Иванов.


Той допълни, че е отговарял на интересни въпроси на посетители на изложбата. Питали го защо на радиаторната решетка на спортния автомобил на граф Александър Коловрат има миниатюрна самолетна перка? Иванов обяснил, че граф Коловрат е бил изключително колоритна личност. Акционер в Лаурин и Клемент, автомобилен състезател, пилот, създател на австрийската кино индустрия, близък приятел с Фердинанд Порше. Финансирал е проект на Порше,които от Астро-Даймлер отказват, а именно създаване на това, което ще се превърне в първия опит за масов автомобил в Европа, 16 години преди Фолксваген.


„Разказах също как почти 20 години преди обединението на Даймлер с Бенц,Шкода и Даймлер са работили заедно за създаването на първия брониран автомобил от 1907 година“, каза още талантливият художник от Дряново, който през годините е натрупал огромни знания за историята на автомобилостроенето, че сам се определя като автомобилен историк.

Картините му ще участват и в планираната за края на лятото изложба в Чехия.


„Ако всичко се развива по план, в края на август или през септември ще открия изложба в града на „Шкода“ – Мада Болеслав, по покана на българската общност там и на местната управа“, разкри Стефан Иванов.

Експозицията в националния политехнически музей може да бъде разгледана до септември.

Стефан Иванов от Дряново отключил талант на художник след претърпяна жестока травма при катастрофа с мотоциклет. Потърпевшият в инцидента бил 14 дни в кома заради черепно-мозъчна травма, фрактура на шийни и поясни прешлени.

В последствие се оказало, че има частична загуба на памет, както и загуба на вкус и обоняние завинаги. За да раздвижи скованите си крайници, той започнал да рисува. Така постепенно не само възстановил функциите на тялото си, но и развил дарба.
Вече 17 години той рисува и изучава историята на чешките автомобили от марката „Шкода“ като е натрупал задълбочените си познания.

Веселина АНГЕЛОВА

снимки-личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *