ВодещиОбщество

С богата празнична програма честват 24 май в област Габрово

Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май, отбелязват с богата празнична програма в Габрово, Севлиево, Трявна и Дряново.

В областния град Габрово

тържествата започнаха с молебен в чест на празника в храм „Успение на Пресвета Богородица“, а по-късно бе организирано литийно шествие от храм „Успение на Пресвета Богородица” до паметника на Васил Априлов и поднасяне на цветя.

В Дряново

програмата започна с празнично шествие от площад „Колю Фичето“ до площад „Ларгото“. Организиран е празничен концерт в Лятното кино, с участието на самодейци и деца от школата по изкуства към Народно читалище „Развитие-1869“. Кметът Трифон Панчев връчва награди на заслужили учители и културни дейци. Вечерта ще бъдат тържествено изпратени абитуриентите от випуск 2023 на Средно училище „Максим Райкович“ и Професионалната гимназия по икономика „Рачо Стоянов“.

Община Севлиево

празнува на площад „Свобода“ с официална церемония по отличаване на изявени ученици, учители и културни дейци от района.

Трявна

отбелязва „Празника на буквите“ с училищно тържество в двора на Средно училище „Петко Р. Славейков“ с поднесяне на венци на барелефа на проф. Пенчо Н. Райков и окичване с цветя на барелефите на Петко и Пенчо Славейкови. Тържествената програма предвижда още празнично шествие с участието на учебните и детски заведения в общината, а по-късно ще се състои празничен концерт. Предвидено е и награждаване на педагогически специалисти за принос в развитието на образованието и издигане авторитета на Община Трявна. Общинският съвет в Трявна провежда тържествена сесия.

Веселина АНГЕЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *