ГорещиКултура

Симпозиум „Облог в Трявна“ даде старт на традиционните дни на дърворезбата във възрожденския град

Творческата проява е вдъхновена от някогашния облог между майстор Димитър Ошанеца и неговия калфа Иван Бочуковеца, резултат от който са двата дърворезбовани тавани-слънца в музей „Даскалова къща“

Възрожденска Трявна от 3 до 7 май е домакин на традиционните Дни на дърворезбата, организирани от Национална гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа“ и Община Трявна. Официалното откриване на събитието ще се състои на 5 май от 09:30 ч. на старинния площад „Капитан дядо Никола“, където в продължение на три дни съвременните последователи на старите майстори-занаятчии ще демонстрират своите умения. Те ще представят пет специализирани училища с ресор приложни изкуства към Министерство на културата – НГПИ „Тревненска школа“ с демонстрации на интериорен дизайн, иконопис и дърворезба, НГПИ „Св. Лука“ – София и НХГ „Димитър Добрович“ – Сливен с демонстрации на художествена тъкан; СХУПИ „Проф. Венко Колев“ – Троян с прочутата художествена керамика и Професионалната гимназия по каменообработване – с. Кунино с демонстрации на каменоделие.
Два дни по-рано, празничната програма стартира с откриване на симпозиум „Облог в Трявна“, вдъхновен от някогашния облог между майстор Димитър Ошанеца и неговия калфа Иван Бочуковеца, резултат от който са двата великолепни дърворезбовани тавани-слънца в музей „Даскалова къща“.
„С този облог, всъщност, искаме да възродим една традиция, която е отпреди 214 години. Понеже първият облог е от времето на Възраждането, състоял се точно тук в Трявна между майстора и неговата калфа – Димитър Ошанеца и Иван Бочуковеца и всъщност това, което ние представяме днес е един от съвременните варианти на този облог, в който се крие предизвикателството кой ще направи най-добрата дървопластика“, обясни директорът на НГПИ „Тревненска школа“ Орфей Миндов.
Той допълни, че през последните години симпозиумът не се е състоял, заради ограничителните мерки, които наложи пандемията от Covid-19 в световен мащаб.
Тази година в инициативата участват петима професионални дърворезбари, които споделят, че се впускат в творческото предизвикателство с много идеи и голяма доза вдъхновение. Трявна се представя от майстор Найден Колев, а за първи път в изработването на красивите скулптури от дърво участва и майстор дърворезбар от Швейцария, който е представител на побратимения на Трявна град Бриенц.
Творческият форум по дървопластика се провежда на площад „Пенчо Славейков“ пред едноименното народно читалище в града и ще продължи до неделя, 7 май, включително. Участниците работят с 2-метрови дървени трупи от бук, които могат да обработват с всякакви инструменти, подходящи за целта. Всички те са категорични, че вече имат идея в какво ще превърнат голямото парче дърво и са категорични, че подобни симпозиуми изключително много подхождат на възрожденска Трявна и трябва да се превърнат в традиция.
Кметът на Община Трявна Силвия Кръстева поздрави майсторите дърворезбари, непосредствено преди да се захванат да обработват трупите.
И тази година, кулминация на прочутите Дни на дърворезбата в Трявна, ще бъде навръх Гергьовден с шествие на майстори дърворезбари, водени от иконата на „Св. Георги“. Преподаватели, бивши и настоящи възпитаници на НГПИ „Тревненска школа“, официални лица, жители и гости на града, заедно ще извървят пътя от специализираното учебно заведение до музей „Даскалова къща“, където ще бъдат поднесени венци в знак на признателност и благодарност.
На финала на Дните на дърворезбата ще бъде връчена наградата на най-добрия майстор дърворезбар в симпозиум „Облог в Трявна“ и ще бъде открита национална изложба на секция „Дърворезба“ при СБХ в галерия „Гъбенски“ на НДФ „13 века България“.

Веселина АНГЕЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *