ВодещиЛица

Рапърът KiP-Hopa от Дряново притежава колекция от близо 1 милион песни

Освен меломан, Кристиан Петков е спортист, природозащник и любител на древната история

Кристиан Иванов Петков е сред атрактивните жители на Дряново. Знаят го като Крис – KiP-Hopa, заради най-голямата му страст-хип-хоп музиката.
Споделя, че тази любов го е отвела на 49 концерта на световно известни изпълнители. Само на групата ONYX е бил на шест техни шоу изяви. Запаленият меломан познава в детайли този вид музикално изкуство, което през 2023 г. навършва половин век. Кристиан е жива енциклопедия в тази област.
„Началото на хип-хоп-а е поставено през 1973 г., когато легендарният DJ Kool Herc прави първото блок парти в Бронкс. Тогава той събира почитатели и прилага техника, в която повтаря една определена част от плочата, която се нарича „Breakdown“. Хип-хопа се заражда от фънк, джаз, соул, реге музика и други стилове. И това е уникалното в хип-хопа, че може да се прави от всякаква музика. Продуцентите са модерни композитори. Ползват части от друга музика “sample“, преработват ги като могат да свирят буквално с отрязаната част от песента. Семплират тази част от песен и като сложат „Beat“ и „Rap“, я превръщат в Хип-Хоп. Така се получава нещо съвсем различно, а и като се добавят и барабани, за да има ритъм, се получава уникална творба. Абривиатурата рап означава: „Rhytm & Poetry“ или на български ритъм и поезия. След това се включва ем си, който подрежда пък римите и се смята за модерен поет. MC означава „Master of ceremony“ или този, който контролира тълпата с лирическите си умения“, обяснява разпалено Крис.
Младият мъж уточнява, че е предимно почитател на хип-хоп музиката, но се изявява и като любител изпълнител. Записва песни, правил е и концерти на местно ниво. Признава, че това е негово хоби, но влиза в ролята на изпълнител единствено, когато почувства вдъхновение. Крис има 5 самостоятелни албума и други 3 с група. Записал е и албум с 6 песни с един френски продуцент. Тепърва възнамерява да заснеме и клипове.
„За да има стойност това занимание, трябва да е добре обмислено, всяка дума да има стойност и да е на мястото си, да не се изрича нищо излишно“, разкрива Кристиан, който работи като оператор към местната към компанията за цифрова телевизия и интернет в Дряново.
Освен музикалните познания на Крис, външният му вид също е забележителен и е израз на неговата любов към музикалния жанр. Ръцете му са изрисувани с впечатляващи татуировки. Те изобразяват емблеми на рап групи, имена на изпълнители легенди, лейбъли. Повечето от тези банди е виждал на живо. С ентусиазъм говори за големите имена в жанра, с които е имал срещи по време на концерти- Coolio, Ice Cube, Snoop Dogg, X-Zibit, Busta Rhymes, Redman, Method man, Wu-Tang, EPMD, Public Enemy, Big Daddy Kane, KRS One, Das EFX, Lords of the Underground, Smif-N-Wessun, House of Pain… Mobb Deep…
Кристиан притежава забележителна колекция от тениски на легендарни групи и изпълнители, от които някои са от концерти от официалния им merchandise. Крис пази и завидно количество плакати, билети от концерти, флайери, плочи. Една от стаите в дома му е превърната в истински музей на хип-хоп музиката. Освен това притежава сбирка от близо 1 милион песни. Натрупал е и огромно количество аудио касети и дискове с автографи на известни изпълнители. Най-ценен за него е автографът от DJ PEMIER, за който казва, че е най-великия продуцент в хип-хопа. Правил е песен на Кристина Агилера „Ain’t no other man“, която е спечелила „Грами“.
Кристиан има и интерес и в други сфери. Занимава се активно със спорт, фитнес. Тренира футбол. Любител е на екстремните спортове. Възнамерява скоро да полети с делтапланер от скалите край Дряново.
Крис се интересува още от древна история, чете митове, легенди, търси информация за изгубени цивилизации.
„Много интересни предания има за Дряновския край. Най-любопитен е митът за скрития манастир. Според легендите до него се стига през дълбока пещера и в тази обител от векове има скрито имане. В района, където се предполага, че е древният манастир, се забелязват камъни от стар мост. В близост минава и древен римски път“, обяснява дряновецът с многостранни интереси.
Кристиан е радетел и за опазване на природата.
„Трябва да последваме примера на Норвегия, където забраниха дърводобива и спряха да внасят дърводобивна техника“, казва младият дряновец.
Той има идея, която иска да предложи на горските да назначат човек, който да отговаря за залесяването, защото не може само да се реже, трябва и да сее. И ако бъдат отрязани 10 дървета, веднага да бъдат засети 20 нови.
Той не крие, че помага на бездомни животни, грижи се за скитащи котки, кучета. Води ги на ветеринар за преглед, кастрация, обезпаразитяване и прави всичко това за своя сметка.

Веселина АНГЕЛОВА
снимки-личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *