ГорещиНовини

Полицията следи промяната на адресните регистрации на новонастанени и трайно пребиваващи ромски семейства в област Габрово

От силовото ведомство отчитат спад на телефонните измами и на заловени нелегални мигранти

Служителите на ОД на МВР в Габрово следят внимателно обстановката с новонастанени и трайно пребиваващи ромски семейства в региона. Под надзор е промяната на адресните регистрации на новопреселниците. Създадена е организация за обмен на информация между териториалното звено на Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ (ГРАО) и Районното управление на МВР – Габрово. Регистрациите на нов постоянен или настоящ адрес се извършват след проверка дали лицата, заявили регистрацията, реално живеят на посочения адрес. Това обясняват от ръководството на Областната дирекция на МВР.
От силовото ведомство отчитат сериозен спад на телефонните измами в последните години и много добри резултати в разкриваемостта. За 2023 г. на територията на дирекцията са извършени две измами. В единия от случаите е задържан прекият извършител на престъплението, а в другия е установено лицето, получило парите – т.н. “муле“. Спадът на телефонните измами се дължи от една страна на специфичните за региона обективни фактори, като негативни демографски тенденции, равнището на икономическото развитие, възможността за бърза реакция при получаване на сигнал за опити или за извършени измами и др., които правят региона не толкова атрактивен за извършителите. От друга страна се дължи на добрата работа на МВР като цяло и в частност на Областната дирекция.
Намаляват и случаите на задържани нелегални мигранти в региона. Според криминалисти, може да се заключи, че в региона няма утвърден мигрантски поток или координиран и ясно обособен маршрут на движение. Според блюстителите на реда мигрантите са променили своя основен път, не директно на запад през Южна България, а с преминаване през Стара планина и движение през Северна България.

Веселина АНГЕЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *