ГорещиОбщество

Осветиха нов 5-метров кръст над Дряновския манастир

​​​​​В чест на 147 години от епопеята в Дряновския манастир, свещеник Филип Иванов извърши освещаване на нов кръст, издигнат над Дряновския манастир. Той се извисява почти на ръба на скалния феномен „Момини скали“ на платото „Стринава“ над светата обител. На церемонията присъстваха туристи от СТД „Бачо Киро“ -Дряново и от ТД „Росица“ –Павликени. Това съобщи Георги Цветков, председател на Общински комитет „Васил Левски“ и член на УС на СТД „Бачо Киро“.
Той разказа, че дряновските туристи от Клуба по пешеходен туризъм при СТД „Бачо Киро“ още през април тази година са извършили традиционното пролетно почистване и маркиране на екопътеки по туристическите маршрути в община Дряново. Едното направление е селата Ветринци-Каломен-Пейна-Ритя-Дряновски манастир.
„Това е част от маршрута, по който на 13 май премина седемдесетият национален туристически поход „По пътя на четата на Поп Харитон и Бачо Киро“. В похода участваха над 200 деца, младежи и организирани туристи от 10 населени места в страната. Проявата бе организирана от Община Дряново, Община Павликени, СТД „Бачо Киро“, ТД „Росица“ и Общински комитет „Васил Левски“ в Дряново. Друга група дряновски туристи пренесоха, сглобиха и монтираха внушителния петметров кръст. Дървеният кръст замени съществувалият на това място стар кръст. Идеята и изпълнението на проекта е на дряновския турист и член на управителния съвет на СТД „Бачо Киро“ Илия Илиев“, допълни Георги Цветков.

Веселина АНГЕЛОВА

снимки-личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *