ГорещиОбщество

Община Дряново отбелязва 147 г. от битката при Дряновския манастир

Община Дряново отбелязва 147 г. от битката при Дряновския манастир. През 1876 г. в района се провежда най-продължителното сражение по време на Априлското въстание. Около 200 въстаници от четата на поп Харитон и Бачо Киро влизат в светата обител „Св. Архангел Михаил“ и в продължение на 9 дни водят героично сражение с многохилядната османска войска и башибозук. Признателните поколения помнят този смел подвиг и ежегодно почитат загиналите за свободата и независимостта на България.
Дряновският манастир е основан през 1206 г., когато цар Калоян (1197-1207 г.) тържествено пренесъл в столицата Търново мощите на св. Михаил Воин от Потука-това вероятно е старото име на Батак. През XIV век се превръща в един от центровете на исихазма, но при настъпването на османците към Търново през 1393 г. е разрушен – за първи път от общо четири.
Манастирът е възстановяван от балканджиите и известни майстори-строители от Дряновския край. Така се стига до времето на Възраждането, когато „Св. Архангел Михаил“ се превръща в един от най-значимите центрове на българщината – с огромна библиотека. В светата обител е открит един от първите преписи на „История славянобългарска“, голямо килийно училище и изключително дейни монаси, които са съхранявали родните традиции.
Манастирът преживява голям подем при игумен Рафаил в средата на XIX век, когато са построени новият храм и жилищните постройки до реката. Наследникът му Пахомий Стоянов продължава делото, като участва много дейно и в борбата за освобождение.
Тук е бил основан революционен комитет, няколко пъти са идвали Васил Левски и Матей Преображенски. В специални хамбари се съхранявали оръжие и големи запаси храна. При подготовката на Априлското въстание е определено, че Дряновският манастир е едно от местата, където може да се търси убежище, тъй като там са складирани много голямо количество храна и боеприпаси – барут, пушки, куршуми, револвери, саби. Четата на поп Харитон и Бачо Киро влиза в обителта на 29 април 1876 г.и провежда една от най-големите битки по време на въстанието. Геройски се сражава цели девет дни срещу няколко хиляди османски войници. В тяхна памет след Освобождението е издигнат паметник-костница в манастирския двор.
На 3 април 1877 г. игуменът Пахомий тържествено осветява частично възстановения манастир. Той вече има не само много голяма духовна, но и историческа стойност.

Веселина АНГЕЛОВА

Община Дряново организира тържествена програма на 13 май, събота

08:30 ч. – Начало на 70-и традиционен туристически поход „По пътя на четата на поп Харитон и Бачо Киро“ от Бяла черква до Дряновския манастир;

18:00 ч. – Исторически спектакъл – възстановка на битката, изпълнен от членове на НД „Традиция“;

19:00 ч. – Панихида за загиналите въстаници в храм „Св. Архангел Михаил“;

19:30 ч. – Възпоменателно поклонение и поднасяне на венци пред паметника-костница;

20:00 ч. – Концерт на гайдаря Стоян Маджаров, народната певица Радина Минева и Детски гайдарски състав „Родопски полъх“;

21:00 ч. Тържествен митинг-заря.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *