ВодещиКултура

НЧ „Развитие-1869“ в Дряново спечели специалната награда „Димитър Ненов“ в кулинарен събор „От нищо-нещо“

Сръчни дряновки представиха 39 постни пролетни ястия с пресен лук,картофи,спанак, коприва,гъби, ориз и булгур

Народното читалище „Развитие-1869” в Дряново спечели специалната награда „Димитър Ненов“ от участието си в кулинарния събор „От нищо-нещо”.
Поредното издание на кулинарния фестивал се проведе през почивните дни в габровското село Съботковци. Инициативата е на Народното читалище „Извор – 1907” в партньорство с Община Габрово и Музея „Дом на хумора и сатирата“ в Габрово. В концертната програма взеха участие читалищни състави от региона и популярната изпълнителка Деси Добрева.
„НЧ „Развитие-1869“ – Дряново се включи и в инициативата „От нищо-нещо”, където спечели специалната награда. Журито, оцени над 200 представени традиционни ястия, 39 от които бяха приготвени от сръчните ръце на дряновските жени. Културната институция от града на майстор Колю Фичето получи признанието на журито и много бързо разпродаде своите ястия. Оценяващите се впечатлиха от факта,че нито една от дряновските бабини манджи не е приготвена с месо, а всичките са характерни за пролетния сезон. Преобладаваха постните гозби с пресен лук,картофи,спанак, коприва,гъби, ориз и булгур. Представени бяха няколко вида зелени баници, пити и плодови сладкиши. Не на последно място беше и красиво подредената и аранжирана маса,която също допринесе читалището да получи специалната награда“, разказва Антоанета Ставрева, секретар на Народно читалище „Развитие-1869“ в Дряново.

Веселина АНГЕЛОВА

снимки-личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *