ВодещиКултура

Над 20 родолюбци пресъздадоха българските букви по модели от старопечатни книги в Дряново

Калиграфските умения бяха усвоявани, благодарение на инициативата на Общината и Историческия музей

Над 20 деца и възрастни се потопиха в света на Буквите навръх 1 май по време на благородната инициатива на Общината и Историческия музей в Дряново. Родолюбците изпълниха творческата задача в организираната „Работилница за букви“ в прочутата Икономова къща. Мястото бе избрано не случайно. Икономовата къща е построена от майстор Колю Фичето през 1859 г. Обявена за недвижима културна ценност от национално значение, днес тя е музеен обект – в нея е разположена експозицията „Възрожденско църковно изкуство“.
Ентусиастите, които се включиха в „Работилница за букви“ бяха не само от Дряново, а и от Велико Търново, Горна Оряховица, Дебелец, Левски и др.селища.
Те създадоха десетки красиви букви от българската азбука, използвайки модели от старопечатни книги и ценните съвети на иконописецът и екскурзовод Гергана Симеонова. Деца и възрастни научиха интересни факти за калиграфията – изкуството на красивото писане и за миниатюрите от старите ръкописни книги.
Културната проява се проведе за първи път и бе част от общата програма „От Великден до Гергьовден в Дряново и Трявна“. Творбите от работилницата ще бъдат използвани по време на празничното шествие на 24 май, за да бъде то още по-красиво и с послание за любопитство към старите български книги.

Веселина АНГЕЛОВА
снимки-Община Дряново и Исторически музей-Дряново

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *