ГорещиНовини

Младежи се обучават да оцеляват в кризисни ситуации в Габровско

Момчетата и момичетата ще получат знания как да си направят бивак, да запалят огън с подръчни средства, да си набавят храна, да пречистват вода, да си направят камуфлажна маскировка

Двудневен палатков лагер „Обучение по оцеляване в кризисни ситуации“ се организира край габровското село Гергини.
Участници в инициативата са младежите от 14-и ученически гвардейски отряд към Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ и Скаутския отряд към Младежки център – Габрово. Момчетата и момичетата ще получат знания как да си направят бивак, да запалят огън с подръчни средства, да си набавят храна, да пречистват вода, да си направят камуфлажна маскировка, ще получат знания по ориентиране и методи за сигнализация.
Обучението, организирано от ПТГ „Д-р Никола Василиади“ и Професионален сержантски колеж към НВУ „Васил Левски“ във Велико Търново, е под мотото „Да бъдем подготвени за потенциалните рискове, свързани с глобалните климатични изменения“, в контекста на Европейската година на уменията. Двудневният палатков лагер се организира със съдействието на Община Габрово и Младежки център Габрово.
„Целта е пренос на знания и умения, характерни за военната експертиза, към гражданския сектор, в отговор на повишените предизвикателства на времето“, коментират организаторите.

Веселина АНГЕЛОВА

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *