ВодещиКултура

Историческият музей в Дряново получи дарение от ценни експонати, разкриващи миналото на града

Историческият музей в Дряново получи нови дарения от архивни материали за историята на града през първата половина на ХХ век. Материалите са предоставени от трима бивши служители на културната институция в навечерието на Международния ден на музеите-18 май.
„Димитър Минчев, вторият директор на музея и доайен на музейното дело в Дряново дари колекция от документи на своя род, в която преобладават училищни и професионални свидетелства, актове за продажба и купуване на имоти, списък с имената на местностите при с. Ритя, негови проучвания за решенията на общината през 1944-1947 г. и снимки от археологическите разкопки в Дряновския манастир през 70-те години на ХХ век“, сподели Стефана Вълчева, уредник в Историческия музей.
Тя допълни, че Любомир Димитров, който преди половин век е работил като екскурзовод в музейната експозиция за живота и дейността на майстор Никола Фичев, но никога не е губил интереса си към краезнанието и продължава до днес да събира материали за местната история, е подарил предмети и снимки на своя дядо – д-р Тодор Бахчеванов. Той е един от първите лекари в Дряновската околия и първи главен лекар на дряновската районна болница.
„В 80-те години на ХХ в. Николай Пенчев е уредник на отдел „Етнография и строителство“ и със своите проучвания, които продължават и до днес, се утвърди като специалист по строителните традиции в дряновския край. Той ни предостави новооткрити документи, тефтери с надници и сметки на строители от с. Пейна от първото десетилетие до 30-те г. на ХХ в., сред които са работни записки на майстор Никола Ганчев Николов, Дечо Иванов Дечев и Иван Дечев Иванов, предприемач–строител.
Архивните материали обогатяват колекцията на Исторически музей за миналото на Дряново и района. Те ще се използват за постоянни и временни изложби и в проучвания на икономическото развитието и здравеопазването в Дряново през ХХ в.“, информира още Стефана Вълчева.
Тя и колегите и са благодарни на дарителите и приятелите на музея и се надяват, че съвместната им работа ще бъде и занапред ползотворна за развитието на научно-изследователската и експозиционна дейност на Исторически музей – Дряново.

Веселина АНГЕЛОВА
снимки-Исторически музей-Дряново

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *