ВодещиРепортажи

В Големи Българени дишат най-чистия въздух в Централна Северна България

В дряновското село функционира ферма с над 200 пасищни месодайни животни, предприемач е създал плантация от малини

Село Големи Българени е едно от общо 62-те села в община Дряново. Води се кметство и към него се числят още десетина съставни махали, сгушени сред дивната природа на предбалкана. Селището е на близо 600 м надморска височина и съществува от древни времена.

„Най-ранните сведения за него са от 1580 година.

Тогава в района пристигат компактни групи българи, които се преселват от столично Търново след падането му под османско иго. Установяват се трайно заради наличието на плодородна земя и вода, която гарантира нормален начин на живот“, разказва кметският наместник Михаил Колев.
По думите му първите заселници вдигат 6 къщи, а по-късно населението се разраства. През 1940 година селището е наброявало 120 жилища с над 800 души население. След това пък започнала обратната тенденция и местните хора се отправили към големите градове.
„В момента много наследници на изоставени с десетилетия имота, преоткриват спокойствието и красотата на Големи Българени и вдъхват нов живот на старите къщи. Някои ги ползват като сезонни домове, а други се установяват трайно в селото“, казва Михаил Колев.
След 2010 година много чужденци са избрали да живеят в Големи Българени. В момента в селото има внушителна британска общност от около 30 семейства.

Според данните от последното преброяване местното население е около 70 души постоянно живеещи,

като в тази бройка не се числят англичаните, които били извадени от регистрите на ГРАО след брекзит.


Напоследък масово се купуват имоти в района.

През 2019 г. селото станало изключително атрактивно, след като по Програмата за развитие на селските райони били отпуснати средства, с които е направен нов път. Трасето свързва Големи Българени с общинския център, като разстоянието до Дряново е 8 километра. Само на 13 километра е Трявна, а на 23 километра е архитектурният резерват Боженци.

„Интерес към селото проявяват много млади хора, които купуват имоти, стягат ги с тенденция да живеят и да си отгледат децата в екологична среда.

Голямо Българени се слави с отлични комуникации-интернет, добра инфраструктура“, изтъква още управникът.
Амбицията на Михаил Колев е възстановяване на местната църква, която е в руини. Кметът и местните жители са се захванали сериозно с реставрацията на храма „Въведение Богородично“, строен 1882 г.с доброволен труд и средства на местното население, но от 70-те години на миналия век не е действащ.
„С помощта на Община Дряново порутената сграда и районът около нея са почистени. Главният архитект на Общината Драгомир Йосифов и Ана Димитрова изготвят проект за реставрация на светинята, който ще бъде дарен на църковното настоятелство. Разкрита е банкова сметка, която е публикувана на сайта на Община Дряново и по нея се набират дарения за реконструкцията на храма. Селото няма право да кандидатства за финансиране на строителството на църквата по програми, защото няма 500 души население. Затова разчитаме на добри хора и фирми, които да подпомогнат със собствени средства градежа“, обяснява Михаил Колев.
В атрактивното село предприемчиви заселници са направили 3 къщи за гости в махала Раданчето, които целогодишно са заети от търсещи спокойствие и чист въздух.

„От стари времена се знае, че селото ни е разположено на пътя на въздушно течение, което се образува по северните склонове на дефилето между Хаинбоаз и Стара планина.

Казват, че това е най-чистия въздух в Централна Северна България“, споделя кметът.
В селото функционира една от най-големите в общината ферми за едър рогат добитък. В нея се отглеждат над 200 пасищни месодайни животни. Към нея функционира и кланица. Стопанството , в което работят 5-6 души от селото, кандидатства за сертификат за запазена марка на собствената месна продукция.
„Собственикът на фермата Николай Митов, който е и земеделски производител, много помага на селото-за окосяване на тревни площи, почистване на улици. Много сме доволни и от дейността на Общинското предприятие „Чисто Дряново“, получаваме разбиране и съдействие от кмета на Общината Трифон Панчев, от администрацията, председателят на Общинския съвет Тодор Георгиев“, посочва Михаил Колев.
Първенецът на Големи Българени сподели, че има и

инвестиционно намерение за изграждане на производствена база за замразяване и пакетиране на малини.

Николай Ангелов, който е наследник на имот в селото се завърнал преди няколко години в родния край, закупил съседни терени и първите 50 декара с малини вече са засети. Предстои изграждането на цех за преработка на плодовете, където ще се отварят няколко работни места.
„Много хора от Големи Българени и прилежащите махали работят онлайн от домовете си, други жители пътуват до близките градове-Дряново, Габрово, Велико Търново. Освен IT специалисти, в селото живее банкер, има социални работници, учители и др.“, разкрива Михаил Колев.

В селището нямат магазин, нито читалище.

В съседната махала Радовци обаче се грижат за военен паметник, който е най-стария в България.
Издигнат е през 1920 г. , а негов автор е Митю Генев. От четирите страни са изписани имената на хората от Радовци, паднали във войните. Любопитен факт е, че Първата световна война е посочена като Европейската война, както е приемана тогава.

„Съседното селище Глушка също се възражда напоследък и в момента само една къща пустее.

Там се намира единственият в района приют за безстопанствени кучета, който има договор с Община Дряново. Собствениците са англичани, а в приюта се извършват кастрации, ваксинации и издаване на паспорти на домашни любимци“, информира кметът Михаил Колев.

Веселина АНГЕЛОВА
снимки-„Дестинация Дряново“

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *