ВодещиОбщество

В Ганчовец се извисява паметник на Христо Петков Ботев – Дряновски

Жителите на дряновското село Ганчовец тачат славното минало на своите предци и заради това са издигнали паметник на видния местен герой Христо Петков Ботев. В близост до местното читалище се извисява скулптурата на въстаника, роден през 1838 г.и загинал през 1868 г., наричан Дряновски.

Прозвището му е дадено от неговите съратници, за да не го бъркат с поета.

Барелефната скулптура е изработена през 1988г. по случай 150-годишнината от рождението на четника. Образът на легионера е увековечен от варовик, в който майсторски е изваян ликът на Дряновски от гърдите нагоре. В средната част са издълбани неговите имена, както и годините на раждане и гибел. За образец е използвана снимка, на която той е с униформа от Втора българска легия. В нея Христо Ботев – Дряновски стига до офицер и е връх в неговата революционна дейност. Паметникът е поставен на специално обособено до пътя място. От там се разкрива панорамна гледка към долната част на селото и долината на река Дряновска.

„Така се създава впечатление, че Христо Петков Ботев бди над родния си край“, обясняват жители на Ганчовци.

Отбелязването на 150-та годишнина от рождението на Дряновски е било забележително събитие. По повод на честването изследователят Ганчо Ив. Ганчев издава книгата „Христо Петков Ботев – Дряновски. Живот, въстаническа и четническа дейност“.
От нея научаваме, че българският революционер е бил човек, загърбил търговията и вложил всичките си средства и самия себе си в голямото народно дело – да бъде България отново свободна и независима държава. Обикалял е като апостол и палил искрата у българите из Добруджанско. Застанал е начело на четата „Златна надежда“, включвал се в четата на Панайот Хитов, а след това и във Втората българска легия, където се откроил с качества и получил чин офицер. Срещнал смъртта си като писар в четата на хаджи Димитър и Стефан Караджа, когато е бил едва на 30 г.

Веселина АНГЕЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *