ВодещиЛица

DJ Теди Джорджо еднакво успешно управлява Общински съвет и музикален лейбъл

Тодор Георгиев развива двете професионални кариери с 18 часа работа, военна дисциплина и живот на колела

За Тодор Георгиев, известен като DJ Теди Джорджо няма невъзможни неща. С еднаква страст, хъс и енергия управлява успешно Общинския съвет в Дряново и лейбъла “DJ Universe“. Да поддържа две завидни кариери му коства усърдна работа, пълна отдаденост и живот на колела.
По музиката се запалил още като ученик в 7-ми клас в СУ „Максим Райкович“ в Дряново.
„В тогавашния режим през 1981 г. имаше възможност да ползваме бази и помещения за организиране на младежки вечери. Така в стар клуб на партийната „ОФ” организация в квартала „Боев Яз”, който бе оборудван със стар бръмчащ калорифер, олющени маси и столове, се събирахме младежи един път седмично – всяка събота от 18 до 20 часа. Майките на моите съученици осигуряваха почерпката-една направи пуканки, друга донесе сандвичи, трета приготви сладкиши… Баща ми беше музикант и в тези години имаше много веселие, а на забавите, които организирах задължително присъстваше поне един родител. Започнах да слушам грамофонни плочи, впечатлявах се от дейността на популярните радио-водещи от БНР – Йордан Георгиев, Тома Спространов и регионалните DJ Захари Захариев от Трявна, DJ Емил Костов и DJ Владо Павлов от Габрово“, връща се назад в годините Тодор Георгиев.
Успелият в нелеката професия диджей разказва, че дискотеките по онова време се обезпечавали с един лампов усилвател, на който можеш да си пържиш яйца, една бракувана тонколона, от тези, с които се озвучавали и манифестациите и един грамофон.
„Беше много трудно да се снабдим с техника, както и с музика и се налагаше да поръчваме да ни ги доставят хора, които пътуват в чужбина като летци, тираджии, моряци и др. Тези сбирки, на които идваха по 30-40 младежи, бяха първите ми изяви, свързани с музиката. Вече 34 години съм професионално на сцена и това мое хоби се превърна в професия“, казва DJ Теди Джорджо.
По същото време той усилено тренирал и футбол в школата на „Локомотив” Дряново като през годините минал през групите – деца, младша, старша възраст, мъжки представителен отбор, а през 1984 г. започнали младежките изяви в Тенис клуба в Дряново, чиито отговорник бил Георги Тафров.
„Тогава в училището, където учех, водех и сутрешната физзарядка, пусках лека музика и заради това директорът ни даваше озвучителната апаратура в петък и събота, за да я ползваме в клуба. Шест човека я пренасяхме в петък, правехме дискотека, а в 7,15 часа, а в понеделник музиката отново звучеше в техникума“, спомня си младежките години Георгиев.
Не се отказал от любимото си занимание и в казармата. Служил в щаба на поделение 28550 в Казанлък. Отличника на II-ра рота с командир майор Драго Драгостинов се е занимавал с администрация, документация, подреждане на наряди, както и с озвучаване и организиране на различни мероприятия. Втората година от военната служба го направили личен шофьор на командира на полка подп. Кунчо Кунев.
След уволнението в родната казарма се завърнал в Дряново. В зората на демокрацията неговите приятели Павел Димитров-Плантатора, Ганчо Славов-Канцоне и Николай Иванов-Скалския, които били едни от първите бизнесмени в региона, му помогнали да се впише в зараждащия се в страната частен бизнес.
През 1989 г. Николай Иванов-Скалския го поканил в легендарната дискотека „Здравец“, която отворила навръх рождения ден на Тодор Георгиев-23 ноември. Там работил до 1993 г. като дейността вече била на по-високо професионално ниво с декове, касети, а по-късно и с грамофонни плочи. През тези 4 години в дискотеката често гостувал прочутият DJ Йордан Георгиев, по-известен като Данчо Стълбицата. Той забелязал таланта на Теди Джорджо, разбрал, че младежът има потенциал и започнал да го обучава. Друг човек, който много му помогнал в професионалното му развитие е шомпионът на България, славещ се с изключителен авторитет Боян Илчев-DJ Боби Ай от Пловдив.
„Възпитаник съм на двамата най-добри специалисти в бранша, които ми предадоха опит, знания, контакти и др. Аз съм последния ученик както на Данчо Стълбицата, така и на покойния вече DJ Боби Ай“, споделя Тодор Георгиев.
В този период Теди Джорджо участвал в поредица регионални и национални конкурси за диджей, на които завоювал призови места и станал шампион на България. По същото време е имал изяви в популярни дискотеки в цялата страна, сред които „Полтава“, „Интерхотела“ и „Света гора“ във Велико Търново, в Севлиево и Трявна, във „Вариате театър” и „Младежки Дом” в Габрово, по черноморието и др.
„Тогава бях 21-годишен и паралелно с ангажиментите като диджей, работех и като шофьор към Дома за социални грижи в с. Геша. С гордост занесох у дома първата си заплата на 27 декември 1989 г. Тя беше 930 лева от Дирекция „Музика“ -Габрово и още 245 лева от втората работа като шофьор или общо 1 200 лева, когато средното работно възнаграждение в страната тогава беше 345 лева.
Показах заработеното за месеца на близките ми, и докато обясня, майка ми като видя колко пари съм изкарал, не повярва, скочи и ми зашлеви шамар пред жена ми и баща ми и заяви: „Ти откъде взе тези пари?“. Никога няма да забравя тази случка…!“, разказва с усмивка дейният мъж.
Въпреки, че печелел добри пари, Тодор Георгиев решил, че е стигнал тавана на изявите и заявил на Николай Иванов-Скалския, че иска да продължи да се развива в кариерата си в София. На 3 януари 1993 г. се качил на влака с две щайги плочи, 60 касети и 30 компакт диска, с два чифта дънки, кубинки, с яке и две ризи и заминал за столицата да си търси късмета.
„Тръгвайки се зарекох, че ще стана най-добрия и най-популярен диджей на България. Тогава малкото ми дете Пламен, днес DJ Diass беше само на 2 г. В София преминах обучение в школа, получих необходимата документация, за да практикувам като успях да се сдобия и с най-високия клас 3, който ми даде право да работя и по черноморието. Още същата година имах участия в известната дискотека „Анаконда“ в Плевен, не закъсняха и покани за гастроли в градовете Русе, Разград, Добрич, Пещера, Смолян. Малко след това пробих и по морските курорти“, разкрива моменти от музикалното си развитие известният диджей.
Той допълва, че вече 30 години е базиран в морската ивица като най-силното му присъствие е в комплекс „Албена“ и във Варна. Почти няма областен град, в който да не е имал изяви. През 2010 г. спечелил конкурс и е получил признанието „Най-добър DJ на България“ . Има десетки награди. Автор е на над 20 песни.
През годините е работил и в редица радиа – „Дарик“ , „Браво“, „Веселина“, „Стара Загора“, „Фаворит“, „Виталис“, „Ултра“, както и в телевизиите –„Херос“, „М-SAT”, „ФЕН TV” и др. С нескрита гордост споделя, че е автор и водещ на предаванията -„Музикална рулетка“, „Фолк планета“ и др. В периода от 1993 до 2019 година е бил официален водещ и диджей на българския национален отбор по волейбол.
„Господ ме дари с две прекрасни момчета – Теодор, популярен вече като DJ Teo /24 г./ и Пламен – DJ Diass /31 г/. Горд съм, че и двамата наследиха моя творчески път и вече са много успешни. Създаването на лейбъла “DJ Universe“ през 2007 г. беше неразделна част от проекта, който успяхме да развием с най-добрия български DJ и продуцент Пламен – DJ Diass. Той е една от водещите и известни фигури в Европа. Трета година е резидент на остров Миконос в Гърция, гастролира в Ибиза – Испания, във Франция, Англия, Панама, а този месец е в Мексико. До преди избухването на войната в Украйна беше с много силно присъствие в Русия, има забележителни изяви в Белгия, Холандия, Гърция, Кипър и др. страни“, изброява щастливият баща.
Младата звезда е много успешен продукт на DJ Teddy Georgo.
„Успехите са неоспорими, но аз работя с Пламен от много малък или повече от 15 години. Премина през музикална школа, степенуване при мастър Иван Ковачев от Габрово, който е единственият българин, работил в екипа на DJ Tiësto. По-малкият ми син Теодор DJ Teo е от 4 години на сцената, но и той също продуцира музика в регетон, рап и трап звученето, докато DJ Diass е майстор в електронното, хаос и етно звучене. На DJ Teo му предстои издаване на дебютен авторски албум, а DJ Diass вече е с десетки продукции в чуждестранни лейбъли, има три авторски албума, а четвъртият ще е факт през тази година. Но тези успехи са плод на много труд и отговорност към това, което правят моите момчета“, казва със задоволство Тодор Георгиев.
Той признава, че е много трудно човек да е син и още по-трудно да е съпруга на Теди Джорджо и затова е изключително благодарен на жената до него Миглена Александрова за разбирането, подкрепата и търпението.
„Ние сме не само семейство, а големи приятели, споделяме всички планове, задачи – професионален екип! Използвам случая да благодаря и на моя екип в лицето на графичния дизайнер Ивайло Захариев, Росен Стоев – DJ и продуцент на /Reptilla Studio/, мастър Иван Ковачев от /Balkan Violin Studio/, звуковия дизайнер Камен Атанасов от студио /Криейтив Саунд Дизайн/, Адвокатите – Слави Микински, Илияна Илиева, Бранимир Балачев, Боби Тасев, Анелия Иванова и икономиста Николай Марков“, подчертава Теди Джорджо.
Самият той непрекъснато е на гастроли. Имал е турнета в САЩ, Швейцария, Сърбия, Македония, Гърция и в още много държави. Казва, че на който и край на света да е, винаги е бил тясно свързан с родното Дряново. Доказателство за дълбоката любов към своя град е, че никога не си е променял адресната регистрация.
„Благодарение на усърдната ми работа, днес се радвам на добър комфорт-жилище в София и жилище във Варна. Базиран съм на три места, но живея в Дряново. Където и да отида съм обезпечен и независим от никой“, категоричен е Теди Джорджо.
Заниманието на диджей не е единственото амплоа на Тодор Георгиев. Наред с музикалния занаят, той има завиден опит и в местното управление. 54-годишният работохолик е трети мандат общински съветник и втори мандат председател на Общинския съвет в Дряново.
Втората му кариера стартирала след като през 2007 година се завърнал в родния си град и със своя съгражданин Емил Попов учредили гражданско движение „Дряново Да Бъде”. Двамата влезли в Общинския съвет, а каузата им била благоденствието на родния край. Междувременно през 2013 г. завършил висшето си образование „Публична администрация“ във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ като отличник на випуска с ръководител проф. Павел Павлов.
„Това образование много ми помага в административната дейност. Качествата и реда обаче, които съм наложил в лейбъла, се опитвам деликатно да ги прокарам и в Общинския съвет, както и в работата между местния парламент и кмет. Удовлетворението ми е, че успях да обединя и сплотя пъстрия и разнороден политически Общински съвет от 13 съветници, които са представители на 4 партии“, доверява Георгиев.
Заради двете професии, той е непрекъснато е в действие като успешно съчетава отговорностите в местния парламент с ангажиментите си като диджей.
Категоричен е, че формулата за този успех е 18 часа работа всеки ден. Постоянно е на колела и посочва, че в момента кара 14-я си автомобил.
„Не си купувам нови коли, за да съм модерен пред обществото, а за да имам комфорт и сигурност на пътя. Не е тайна, че през последните 5 години, мои приятели отговарят и се грижат за моя живот. Много често се налага цял ден да съм на работа в Общината, привечер да тръгна за участие в далечен град, а след напрегната нощ, сутринта да потегля обратно. Заради това мои приятели ме возят, а аз спя по време на път“, посочва Тодор Георгиев.
Дава пример с графика си за изминалата седмица-в неделя и понеделник участие в Бургас, в понеделник, вторник и сряда в Общината в Дряново, в сряда вечерта в Благоевград, четвъртък и петък в Банско, събота в Сепарева баня и Дупница, а в неделя-Бургас и в понеделник отново в Община Дряново.
На въпрос откъде черпи толкова енергия, за да успява с всички поети ангажименти, Тодор Георгиев отсича: „Всичко е въпрос на стриктно планиране, чувство на отговорност, невероятна мотивация, режим и дисциплина“.
Зад гърба си има множество куриозни случаи.
„Инфарктна ситуация се създаде на мача България-Бразилия в Двореца на културата и спорта във Варна, където участвах като официален водещ и диджей на националния отбор по волейбол. В залата имаше 6500 човека, тръгва химна на Бразилия, но когато трябваше да зазвучи химна на България-плейърът ми блокира. Нямаше какво друго да сторя, освен да грабна микрофона и да запея „Горда стара планина…“, цялата публика поде химна, отборът на България победи с 3:2 и се класирахме за световно първенство“, споделя диджеят.
Преди 15 години пък навръх Коледа е трябвало да участва в парти в Бургас в най-голямата дискотека на българското Черноморие. Тръгнал със семейството си към Бургас и в 23 часа му се обадили, че е гръмнало електрическото табло и електрозахранването е прекъснато. Имало резервации от над 1500 души, но купонът се провалил и с жена си Меги прекарали Коледната нощ в хотелската стая на чипс, ядки, бяло вино и филмчета.
„Веднъж пък имах радиопредаване и бях взел с мен Пламен. Като свърши изявата ми, някой ми се обади по телефона, разбързах се, тръгнах и забравих детето там където го бях оставил да ме чака в една стаичка до студиото. След 15-20 минути ми се обади дежурният редактор и ме пита: „Това дете докога ще стои тук?“ и се наложи да се върна в радиото, за да прибера сина си“, смее се Теди Джорджо.
„Смятам се за успял и чист човек! Кипя от безброй идеи, който искам да реализирам“, казва уверено Тодор Георгиев.
Житейската му максима е: „Няма невъзможни неща! Направи добро и не очаквай някой да ти благодари!“.

Веселина АНГЕЛОВА
снимки-личен архив

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *