ГорещиТуризъм

54 туристически бази в община Дряново са реализирали рекордните 34 323 нощувки за година

За популяризирането на района като туристическа дестинация са заснети 10 рекламни видеа за местните културно-исторически забележителности

Община Дряново развива активна дейност за популяризирането на района като привлекателна туристическа дестинация. ​​​​​С таи цел през миналата година са заснети 10 рекламни видеа за забележителности и събития в Дряново.
Монтирани са девет табели до основните забележителности в града на майстор Колю Фичето. Всеки обект е представен чрез стилизирано изображение, основна информация на български и английски език и QR код, който при сканиране отвежда към страница с повече данни. Това отчитат от общинското ръководство.
„Изработена и поставена е обновена винилова карта на града, с основните туристически и културни обекти. През годината са проведени две заседания на Консултативния съвет по туризъм, както и периодични срещи с отделните представители, във връзка с текущи дейности и въпроси, касаещи изпълнението на годишната програма за туризма“, припомнят от кметската управа.

Категоризираните бази за настаняване в община Дряново към 31 декември 2022 г. са 54, а общият капацитет на легловата база е 1 082 места.

Отразените нощувки за 2022 г. в община Дряново са 34 323, което е с близо 11 000 нощувки повече от предходната 2021 г., когато са били 23 386.
През годината 4 места за настаняване са преустановили своята дейност, а са разкрити 9 нови.
През летния сезон на предходната година, съгласно чл. 179 от Закона за туризма и Заповед № 470/28.07.2022 г. на кмета на община Дряново, на 30.07.2022 г., членове на Комисията за извършване на контрол по спазване изискванията на ЗТ, са извършили проверки на обекти за настаняване – къщи за гости, стаи за гости, хотели и семейни хотели, в различни населени места в общината.
В Дряново и Дряновски манастир са отчетени общо 28 098 нощувки, в Гостилица – 1161, в Царева ливада – 457, а в други населени места в общината – 4607.
За втора поредна година, по инициатива на Община Дряново са отличени местата за настаняване с най-голям брой реализирани нощувки през изминалата 2022 година –

трите най-предпочитани обекта в категория „хотели“ и в категория „къщи и стаи за гости“.

Класацията е изготвена въз основа на данните от Единната система за туристическа информация, в която всеки обект е длъжен своевременно да отчита реализираните нощувки.


„През годината се проведоха редица традиционни, но и нови за общината прояви. През летния сезон, Община Дряново реализира събития, които да обогатят културния живот и туристически потенциал на нашия град. На 30 март миналата година в Дряново се проведе обучителен семинар на тема „Презаселване“, организиран от „Европейски институт“, съвместно с „Асоциация на българските градове и региони“,(АБГР), по проект финансиран от ЕС. В събитието се включиха служители на Общинска администрация Дряново, социални и учебни заведения, МВР и местния бизнес.
На 19 май в Дряново бе организиран първият регионален форум на музеите и художествените галерии от област Габрово на тема “Работа с нови публики”. В него участваха 32 представители на музеи и галерии от областта. На 2 септември Община Дряново участва в Общо събрание на Сдружение АОСТКИН във Велико Търново, където бе обсъден и приет Докладът за дейността на организацията, както и бюджетът за предвидените дейности през годината. В рамките на срещата бе обсъден Планът за възстановяване и устойчивост, по отношение на опазване културно-историческото наследство.

Община Дряново участва в VIII работна среща между бизнеса и местната власт.

Събитието се организира от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти, като платформа за устойчиво развитие. Споделената отговорност и ролята на държавата, местната власт, бизнеса и науката за изграждане на висококачествен и конкурентоспособен национален туристически продукт бе темата, около която се развиха панелните дискусии“, изброяват от кетствотов Дряново.
Община Дряново, Община Трявна и Туристическо дружество „Лудите Мечки“, със съдействието на МАИР „Боженци“, организират празничен великденски туристически поход с маршрут Дряновски манастир – Боженци – Трявна.
„През 2022 г. бяха реализирани няколко срещи на експертно и ръководно ниво относно утвърждаване на единен туристически продукт на общините Дряново и Трявна, на която се взе решение двете общини да си партнират в сферата на туризма и културата, както и да организират общо представяне на предстоящото туристическо изложение Ваканция & Спа експо през 2023 година. Ръководството на Община Дряново проведе работни срещи със служители на общинските администрации на Троян, Котел и Твърдица. На 21 май по време на празнична сесия на Общинския съвет, бе подписан договор за сътрудничество между Община Дряново и Община Сероцк в Полша.
Информацията за туристически ресурси в община Дряново се поддържа и актуализира, като се поддържат списъци, съответно за културно-исторически паметници, туристически маршрути, туристически атракции и туристически събития“, казват още от Община Дряново.

Веселина АНГЕЛОВА

снимки-Община Дряново

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *