ВодещиКултура

Според древно предание цар Калоян е коронясан в манастира „Св. Параскева“ в Дряново

Възрастни жители на Дряново разказват легенда, че цар Калоян е коронясан от папския пратеник кардинал Лъв в манастира „Света Параскева“ в Дряново. Светата обител се е намирала на мястото на старата болница в града – „Фердинанд I“. Тъкмо заради този манастир св. Петка е смятана за покровителка на Дряново и Велико Търново и около деня за нейното честване – 14 октомври, е имало големи тържества. Не случайно тогава е и градският празник на Дряново.
Тази история е разказана в книгата от 1925 г. на дряновския учител Пенчо Робов – „Град Дряново и неговата околност“.
„От един пергамент, който сега се съхранява в Министерството на Народното Просвещение, се вижда, че на 8 ноември 1204 г. папският пратеник Кардинал Лъв, когото срещнали в полите на Балкана, днес с. Царева ливада, тържествено е коронясал Калоян в манастира „Света Параскева Дряновска“. Там Калоян освен царска корона, получил скиптър, знаме и право да сече пари“, пише авторът.
Пенчо Робов допълва, че сведенията са взети от най-сериозен източник, но все пак последната дума за това важно историческо събитие се дава само на историка.
„Бъдещото проучване на Дряново, вярвам ще даде нещо положително“, подчертава писателят.
Пенчо Робов не е бил специалист по история и е пропуснал важна подробност- мощите на св. Петка са пренесени в Търново чак през 1238 г. Тогава е основан и манастирът в Дряново, който споменахме в началото, а не днешния Дряновски манастир „Св. Архангел Михаил“, вдигнат при пренасянето на мощите на св. Михаил Воин през 1206 г. Това е доказателство, че няма начин Калоян да е коронясан в него. Въпреки това преданието е интересен момент от народната памет, който си струва да се помни и да присъства в местния фолклор.

Веселина АНГЕЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *