ВодещиНовини

Щъркели се заселиха върху 45-метровия зографисан комин в Дряново

45-метровото съоръжение бе спасено от събаряне и е най-големият стенопис в Европа

Щъркели си направиха гнездо върху зографисания комин, който е една от атракциите в Дряново. Местните жители с интерес наблюдават и се радват на птиците.
Неотдавна именит творец превърна в шедьовър стария и неизползваем комин на някогашната текстилна фабрика „Бачо Киро“. Необичайното произведение на изкуството е единственото по рода си у нас. Зографисаното бивше производствено съоръжение от неугледна гледка е превърнато в енциклопедия по история и е кандидат за рекордите на Гинес.
Автор на мащабния стенопис е художникът Крум Балджийски, по-известен като KROM BAGELSKY. Майсторът на четката е роден в Ихтиман. Завършил е дърворезба в НГПИ „Тревненска школа“ и скулптура във ВТУ, живее повече от 10 г. в Лондон. Последната година и половина прекарал в изолация заради пандемията в България. Това му дало опция да работи по „Пръстените на времето“. Така 45-метровият заводски комин на фирма „Платекс” в Дряново вече е изпъстрен с исторически сцени и персонажи. Идеята е на Владимир Лафчийски, собственик на фирмата. Тя се ражда преди 5 години, като замисълът е върху бетонните стени да бъде пресъздадена историята по българските земи, но пречупена през изкуството.

Веселина АНГЕЛОВА
снимки-Радослав Първанов

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *