ВодещиТуризъм

Водопадите около Дряново – красиви творения на природата

Водопадите са сред природните богатства на Дряново. През пролетта при снеготопенето и разлистването на дърветата се „събуждат“, като са особено внушителни, красиви и пълноводни.
В южния край на града, край жп линията зад моста на майстор Колю Фичето, от скалите се изливат два водопада, наречени още от дълбока древност „Скокля“. Прикрита от множество дървета, водата се провира между покритите с мъх камъни, а на две места образува водопади с тънка струя. Първият е около 7 метра висок, а водата на втория скача от около 5 метра. Гъстата растителност е приютила изключително приятната през летните жеги хладина, която примамва планинарите. Попаднали в това райско кътче, туристите остават прехласнати от ромона на бистрата вода и успокояващите зелени багри.
В забележителност са се превърнали и водопадите около Дряновския манастир. Местността представлява красива клисура, образувана от река Дряновска, врязала се във високите скали наоколо, които са част от платото „Стражата“. Любопитен факт е, че това плато, което стига до Габрово и Севлиево, има формата на равнобедрен триъгълник.
До Дряновския манастир се изливат няколко водопада. Те са лесно достъпни. До първия от тях- „Сини вир“ се стига като се излезе през задната врата на манастира, минава се по дървено мостче над река Дряновска и се тръгва по живописна пътеката. Тя криволичи през горичка и в близост до речния бряг. До водопада се стига за 5-6 минути, като самият той се вижда и чува отдалеч. Водите му падат на четири струи като първата е най-мощна. В периоди на пълноводие струите се обединяват в мощна широка водна маса.
Водопадът „Сини вир“ не е много висок – само около 5-6 метра, но гледката е интересна. Под него се е образувало живописно езеро с изумрудено зелен цвят. На това място каньонът на реката е много тесен и високите скали красиво обграждат мястото около водоскока. Човек се чувства като в зала. В лявата страна на брега на езерото се е обособила малка пещера.
До друг дряновски водопад се стига по пътеката към пещерата „Бачо Киро“. С причудлива красота се отличава водопадът „Андъка“.
Рекичката на този водосток носи същото име и е приток на Дряновската река, която е издълбала Дряновската пещера в продължение на хиляди години.
Малко над него преди пещерата има и трети водопад и той също заслужава внимание. По поречието на река Андъка след пещера Бачо Киро бликат и други водопади също красиви и буйни.

Веселина АНГЕЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *