ВодещиКултура

Хиляди преживяха емоцията на Лазаровден и Цветница в музей „Етър“

Възстановките привлякоха 2700 посетители

Музей „Етър“ в Габрово успя да привлече 2700 посетители за Лазаровден и Цветница – съответно 1647 и 1053. Този резултат дава основание да се смята, че екипът постепенно и убедително не само възстановява, но и подобрява ситуацията през последните години. За сравнение на двата светли празника през предпандемичната 2019 г. са регистрирани общо 2565 посетители. За същите прояви през 2021 г. те са 1645, а през 2022 г. – 1754.
До близо 700 000 потребители на Фейсбук достигат отделните постове на музей „Етър“, посветени на Лазаровден. Това са три видеа, които представят отделни елементи от възстановката на обичая, направена от дряновските, тревненски и габровски участнички в „Училище за лазарки“, три фотоалбума на отделните групи, една публикация в музейния блог.
Най-голям интерес за потребителите на социалната мрежа предизвикват трите видеа от възстановките на лазарките. Ангажираните с тях са около 40 000 души, от които над 20 000 използват опцията за харесване, над 500 правят положителен коментар, а над 1 500 споделят. Събитието, което е създадено по повод Лазаровден в музей „Етър“ достига до 55 744 души, а импресиите са 97 595. Разбира се, това са само моментни резултати, тъй като постовете продължават да провокират интерес и реакциите, спрямо тях се увеличават, макар и с по-бавно темпо.
Последователите на музей „Етър“ в Инстаграм също проявяват интерес и реагират положително на постовете, свързани с Лазаровден. Музей „Етър“ има добре изграден канал в Ютюб, макар за този празник да не са създавани по-дълги видеа, а до най-младата аудитория достига чрез ТикТок.
Лазарките тази година бяха от Дряново, Трявна и Габрово, като преди да пресъздадат обичая, преминаха обучение в образователната програма „Училище за лазарки“, с която музей „Етър“ съхранява тази стара българска традиция. Инициативата се реализира от музей „Етър“ в партньорство с Общините Габрово, Дряново, Трявна, с Исторически музей – Дряново, НЧ „Развитие – 1869” – Дряново и Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство – Трявна.

Веселина АНГЕЛОВА

снимки-Музей „Етър“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *