ВодещиКултура

Уникална икона с Благовещение от първата половина на XIX век се пази в Икономовата къща в Дряново

Изображението се е намирало в църквата „Св. Никола“ в габровското село Поповци, а по-късно е дарено на Дряновския манастир

В експозицията с възрожденско църковно изкуство от XVII – XIX в. в Икономовата къща се съхранява уникална икона, която изобразява библейската сцена с Благовещението. Тя е от първата половина на XIX век, намирала се е в църквата „Св. Никола“ в с. Поповци, Габровско, а по-късно е дарена на Дряновския манастир. Това разказва Гергана Симеонова от Исторически музей – Дряново.
„Иконата не е с големи размери, но буди възхищение с празничния си вид, яркия си колорит и майсторството на иконописеца. От иконата струи светлина. Ангелът сияе в златните си одежди, а жестовете му подсказват, че се случва нещо необикновено и чудно. Светата Дева е склонила леко глава и скръстила ръце пред гърдите си в знак на смирение. Лицата са спокойни и вглъбени. Светият дух в образа на гълъб е разперил криле над Мария и златист сноп светлина я огрява.Свещеното писание стои разтворено на малка масичка между двете фигури. Дошло е времето словото да стане плът и да се изпълни писаното от пророците – Бог да се яви в човешки образ“, обяснява Гергана Симеонова.
Тя допълва, че иконите с изображение на Благовещение са особено почитани и заемат достойно място както на царските двери, така и на отделни поставки – проскинитарии.
„Понякога те са с обков, както е в конкретния случай или с цялостна ризница от метал. Обковът е допълнителна украса, която се поставя върху готовите икони като знак за голяма благодарност към Бог, св. Богородица или друг светец за покровителството им при изпитания“, изтъква Гергана Симеонова.

Веселина АНГЕЛОВА
снимка-Исторически музей-Дряново

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *