ВодещиКултура

Театрален фестивал на комедийния спектакъл разсмива публиката в Габрово

Театралният фестивал на комедийния спектакъл за поредна годиа разсмива публиката в Габрово. Представленията, включени в афиша са 8, като в рамките на събитието зрителят може да влезе и на безплатни прожекции на 3 спектакъла от чужбина.
Фестивалът на комедийния спектакъл в Габрово се провежда веднъж на две години, но след като едно издание беше пропуснато, едва този април от четири години насамq публиката може да избира от комедийни и сатирични заглавия на Народния театър, на Сатирата и Младежки театър „Николай Бинев“, на трупите на драматичния и кукления в Пловдив, Варна, Стара Загора и разбира се – на домакините. Селекцията е на театроведа Емилия Илиева и професионалисти от Габровския театър. Не всички избрани заглавия обаче са включени в афиша, поради някои технически ограничения . Изборът е труден.
„Провеждането на театралното събитие е голяма хапка за целия екип от професионалисти и доброволци. Откакто съм станал директор имам една-единствена цел и тя e да защитавам присъствието на Габровския театър на театралната карта в България. Това означава да предизвикваме собствената си публика с различни жанрове, режисьори и актьори“, споделя директорът на местната трупа Петко Койчев.
На фестивалната сцена публиката може да гледа някои от своите любимци и спектакли, които напускат за първи път собствената си сцена. В програмата са включени представления с номинации за ИКАР и Златен Кукерикон, каквито са „Дон Кихот“, „Суматоха“, „Бомбето“ и „Клетка за пеперуди“.
Настроението в залата оценява Стелиян Николов, актьор и директор на Драматично- кукления театър в Хасково, който е член на професионалното жури на фестивала.
Половината от финансирането за форума е осигурено от Министерството на културата. Община Габрово също подкрепя театралното събитие. За отбелязване е и участието на бизнеса. Това спонсорство екипът възприема като висока оценка за свършената работа. А тази на зрителите личи по пълните зали, отбелязва Стойо Тинков , организатор маркетинг в театъра
„Почти всяка вечер салоните са пълни. Има зрители и от други градове, близки до Габрово. Тази година селекцията предостави нещо по-различно-спектакли, на които цялото семейство може да дойде“, споделят организаторите на мащабното събитие.
За първи път и фоайето на театъра е толкова бляскаво, а червен килим води към артистичната сцена за снимки. Изградена е и съвсем нова визия около петела, който се превърна в символ на фестивала през последните години. Затова и фаворитите на професионалното жури ще си тръгнат със статуетка, изобразяваща един кокоши крак, стъпил на сцената.
Думата ще има и алтернативно жури от личности, ангажирани в сферата на културата, изкуствата и медиите. Публиката ще направи своя избор онлайн, а в неделя вечерта, на официална церемония, ще бъдат обявени носителите на наградите за мъжка и женска роля, за режисура, сценография, авторска музика и за най-добър спектакъл на 12-то фестивално издание.

Веселина АНГЕЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *