ГорещиЛюбопитно

Пилотът Николай Калайджиев засне видео с излитащ самолет и свирещ гайдар в Габровско по случай 12 април-деня на авиацията и космонавтиката

Въздушният ас стартира подготовка за подобряване на два световни рекорда на „Гинес“

Пилотът капитан Николай Калайджиев засне атрактивно видео край Габрово, което посвети на 12 април- Международния ден на авиацията и космонавтиката. Във видеото на скалния венец „Витата стена“ гайдар свири „Излел е Дельо Хайдутин“, а летецът изпълнява полет, демонстриращ гордостта, че е българин, и свободния дух на хората, които летят.

„Моят дълг като военен пилот и гордостта ми, че съм българин, са винаги на първо място в приоритетите ми.

С видеото показвам тази моя гордост, прелитайки край трибагреника, закачен на „Витата стена“ и гайдаря Атанас Пеев, който изпълнява най-разпознаваемото произведение за гайда“, сподели пред журналисти Николай Калайджиев.
Така капитан Николай Калайджиев започна и подготовка за подобряване на два световни рекорда на „Гинес“. Той отново използва габровското летище „Драгановци“ заради подходящите условия. На това място през миналата година пилотът подобри друг рекорд на „Гинес“. Той бе за „най-много излитания и кацания с изпълнение на полет по кръга и набор на височина 1000 фута (305 метра) спрямо терена и кацане преди или в зона от 20 метра с ултралек самолет за един час.


Калайджиев постави и световен рекорд на FAI (Международната федерация по аеронавтика) със самолет с максимална излетна маса от 300 до 500 килограма.
Тренировките му тези дни стартираха с изпитване възможностите на предоставен за опитите самолет край Габрово и заснемане на нарочен видеоклип, в който освен пилота Калайджиев, в композиция участват електрически автомобил и мотоциклет.
По думите на летеца

усещането за пълна свобода се дава от полета, а не от скоростта,

затова той избира да подреди в една композиция самолет, електрически автомобил и мотоциклет.
През настоящата година въздушният ас си е поставил за цел да подобри два световни рекорда, като в момента се извършва техническата подготовка, подготвят се разрешителните за провеждането на полетите за подобряване на рекордите, в ход е и кампания за набиране на средства и спонсори.
Капитан Николай Калайджиев и летецът Иво Табаков, извършиха полет с лек самолет, по време на който описаха териториалните граници на Република България по повод националния ни празник – 3 март.

Веселина АНГЕЛОВА

снимки-личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *