ВодещиОбщество

Общински план за младежта създава възможности за развитие на младежите в Дряново

Кметското ръководство на Дряново от началото на 2022 г. работи по ​​​​​“Общински план за младежта”, целящ създаването на възможности за пълноценно развитие на младите хора.
„Планът бе разработен на база планирани инициативи на Община Дряново, МКБППМН, отдел „Закрила на детето”, училища и читалища в общината. Някои от дейностите, които предвиждат масови събития.
Община Дряново ежегодно дава Общинска стипендия „Архимандрит Максим Райкович” за ученици и студенти от Дряново, с отличен успех. За учебната 2021/2022 г. носители на стипендията са Мария – Антония Станимирова Мицканова, при учениците и Аврора Вячеслав Славова – при студентите. В почетната книга „Дарования и постижения на Дряново“ бяха вписани имената на ученици, спортисти, читалищни дейци и преподаватели, които със своя труд и извоювани награди са допринесли за издигане авторитета на нашия град“, споделят от общинското ръководство на Дряново.
От отчета става ясно, че 74 ученици от общината са получили еднократното финансово подпомагане за деца с изявени дарби от общинските училища, заели от първо до трето място в национални и международни конкурси, в сферата на науката и изкуствата, в рамките на Общинска програма за закрила на детето за 2022 г. За втора поредна година са присъдени и 11 стипендии на ученици от гимназиален курс на средните училища в Дряново, за постигнати високи резултати и издигане авторитета на общината.
„На 22-ри октомври в Културния дом НЧ „Развитие-1869″театрална формация „Сенджу“ гостува за втора поредна година в Дряново със спектакъла „Иссън Боши” – японския Малечко Палечко.
Ученици от ПГИ „Рачо Стоянов“ спечелиха специална награда в Националния конкурс „Преминал майстор през Земята“, организиран от Общината и Исторически музей-Дряново. Връчена бе и награда за първо място в раздел литературно творчество. През 2022 г. в сградата на Икономовата къща се проведоха първата самостоятелна изложба с картини на Виктория и Касандра Недялкови, първата самостоятелна изложба с картини на Теодора Маринова, както и националната научна конференция „Епохи, личности, памет““, изброяват още от кметската управа.
Забележителна инициатива е възпитаниците от СУ „Максим Райкович“ и ПГИ „Рачо Стоянов“, при която казват НЕ на тормоза в училище. Ученици от гимназиалния курс на обучение посещават класовете на по-малките момчета и момичета с информация за Деня на розовата фланелка и неговата символика.
„За отбелязването на този ден бе проведено мероприятие под надслов „Можем да бъдем по-добри“, в което участваха клубовете по интереси по проект „Професионалното образование – традиции и нови възможности“. Инициативите в двете училища се проведоха със съдействието на Местната комисия за борба с противообществени прояви на малолетни и непълнолетни“, посочват още от Община Дряново.

Веселина АНГЕЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *