ВодещиОбщество

Община Трявна получава 8000 евро за медицинско оборудване на педиатрията в МБАЛ

Отпуснатите средства са в изпълнение на съвместен благотворителен проект между Община Трявна и Асоциацията на жените в Европа

Съвместната работа между ръководството на Община Трявна и Асоциацията на жените в Европа продължава. След като в средата на миналата година местната власт спечели финансиране от 5000 евро за изграждане на кинезитерапевтичен кабинет в СУ „Петко Р. Славейков“ за деца със специални образователни потребности, на 24 април стана ясно, че още един проект ще получи своята реализация. Той е за детското отделение в Многопрофилна болница за активно лечение „Д-р Теодосий Витанов“ в града. Отпуснатите средства са в размер на 8000 евро.
Съвместният благотворителен проект е предложен от кмета на Община Трявна Силвия Кръстева и получи официално одобрение от Ирина Габровска– Нишборг, която е председател на българската секция на организацията.
„Изключително се радвам, че ще имаме възможността да подадем ръка на детското отделение в местната ни болница, което наистина се нуждае от подновяване на досегашното си оборудване. Разбира се, проведохме редица разговори с д-р Татяна Станчева, в които я запознахме с идеята и бъдещите ни намерения. Щастлива съм, че проектът вдъхнови и докосна всички нас и вярвам, че ще бъде наистина от полза, както за работещите медицински специалисти там, така и за най-малките ни пациенти!“ коментира кметът на Община Трявна Силвия Кръстева, която именно направи връзката с Асоциацията на жените още при реализирането на проекта за кинезитерапевтичен кабинет в Славейковото училище в Трявна.
В структурата на детското отделение в МБАЛ „Д-р Теодосий Витанов“ – Трявна работи екип от 6-ма лекари, пет медицински сестри и две санитарки.
С реализацията на проекта се цели модернизация на оборудването, използвано в отделението. С исканата помощ от 8 000 евро ще се закупи специфично обзавеждане, което е необходимо за лечението на пациентите.
„Предвижда се да бъде подменено сегашното морално остаряло и амортизирано оборудване със съвременно, което ще отговаря на всички изисквания на най-новите европейски и световни стандарти в медицината“ допълва Силвия Кръстева.
С финансирането ще бъдат закупени нови 12 болнични легла, 12 матраци, спирометър, 5 инхалатори, вакуум аспиратор и електронна теглилка с ръстомер.
Многопрофилна болница за активно лечение „Д-р Теодоси Витанов“ – Трявна е открита през 1912 год. и е единствената районна болница в общината с високо качество на предлаганите услуги и добри специалисти. Болницата обслужва жителите, както на Община Трявна, така и на съседната Община Дряново – общо над 15 000 човека.
Трявна е известен с чист планински въздух и лечебните му свойства. Разположен в Централна Стара планина, градът е заобиколен от борови гори, на които се дължат и лековитите свойства на въздуха тук. Градът е предпочитано място за лечение на деца с белодробни заболявания, които се повлияват добре от климатичните условия в района.
Детското отделение на МБАЛ ,,Д-р Теодоси Витанов” – Трявна приема пациенти целогодишно, като в него се извършва диагностика и лечение на всички заболявания на лица до 18-годишна възраст. В момента отделението разполага с база от 18 легла. Стаите са оборудвани с две и три легла, с добри хигиенни и битови условия. Налична е топла връзка с всички други структурни звена на болницата, както и с хранителния блокна лечебното заведение.
През 2021 г. за лечение през отделението са преминали общо 743 деца. През 2022 г. бройката на пациентите е почти същата – 751 деца.
Работата по проекта ще започне в най-кратки срокове.

Веселина АНГЕЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *