Репортажи

Обичая лазаруване показаха в „Етъра“, в Трявна и Дряново

Лазаровден в „Етъра“. Снимка: Радослав Първанов/ БТА

За поредна година момичетата от „Училище за лазарки“ на Регионален етнографски музей на открито „Етър“ (РЕМО „Етър“) пресъздадоха обичая лазаруване.

57 момичета от Габрово, Дряново и Трявна огласиха с песните си музея на открито в Габрово, като лазаруването беше показано също в Трявна и Дряново.

„Пресъздаването на Лазаровден в Трявна

осъществихме с подкрепата на РЕМО „Етър“ за втора поредна година. След като това се случва за втори път, се надяваме да се превърне в традиция и да продължим да го правим и в идните години. Община Трявна подкрепя възстановките на подобни обичаи. Видяхме какъв успех имаше Лазаровден, затова решихме да покажем и коледари през миналата година. Тогава се включиха момчета от СУ „Петко Рачев Славейков, които представиха традицията както в Трявна, така и в музея „Етър“, каза за БТА Юлияна Цанева, експерт „Връзки с обществеността“ в Община Трявна.

Организаторите отбелязват, че интересът на младите за участие в обучението по пресъздаване на обичаи се засилва и групите всяка година стават все повече. Стотици туристи посещават възстановките, което според специалистите е сигурен знак за почитта на българските обреди.

„За мен да си лазарка е нещо много различно.

В наше време със сигурност човек излиза от зоната си на комфорт. В училището за лазарки научихме интересни песни, прекрасно е, че можем да се върнем назад във времето на нашите предци. Да видим как е преминавал техния ден, радвам се, че мога да заменя стоенето вкъщи пред монитора с това занимание. Чувството да си лазарка е топлещо и изпитвам голямо удоволствие. Виждам, че и зрителите се връщат назад във времето, оценяват, че корените ни са нещо важно и не всичко е работа и забързано ежедневие“, заяви Никол Лесичерска, една от лазарките днес.

Точно на обяд в Музея на архитектурно-исторически резерват „Боженци“

Детски фолклорен ансамбъл „Габровче“ поздрави гостите на резервата с празничен концерт на мегдана на селото.

Традицията гласи, че на Лазаровден се изпълнява обичаят лазаруване. Пеят ce лазарски песни и се играят празнични танци. Лазарките обикалят къщите и наричат за здраве, но ако случайно пропуснат, стопаните ще ги сполети нещастие. Според вярванията стопанката на дома трябва да дари всяка лазарка със сурово яйце, което е символ на безсмъртието. С него също са се разваляли магии и са се правели гадания за бъдещето.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *