ГорещиКултура

Дряново се включва в традиционния фолклорен фестивал „Балканът пее и разказва“

Обявен е конкурс за възпроизвеждане на оригинални везбени мотиви от облеклото на балканските градове Елена, Котел, Трявна, Дряново, Гурково и Твърдица

Тазгодишното издание на празника на балканските градове Котел, Елена, Дряново, Трявна, Гурково и Твърдица „Балканът пее и разказва“ ще се състои на 10 юни, а домакин ще бъде град Твърдица. Датата съвпада с честването на 40-годишнината от първото присъединяване на града към празника през 1983 година.
Организаторите от Община Твърдица и Народно читалище „Св. св. Кирил и Методий 1914“ проведоха работна среща, на която бяха уточнени акцентите в програмата. Редът за представяне бе отреден след изтеглен жребий между градовете Твърдица, Котел, Гурково, Елена, Дряново и Трявна.
За събитието ще се проведе предварителен конкурс на тема „Възпроизвеждане на оригинални везбени мотиви от облеклото на балканските градове Елена, Котел, Трявна, Дряново, Гурково и Твърдица“ под надслов: „Балканът – пазител на традиции“, чиито победители ще бъдат обявени и наградени преди закриването.
Ще бъде спазена и дългогодишната утвърдена традиция на празника, където занаятчии от всички градове ще могат да разположат на щандове рекламни материали и сувенири.
„Балканът пее и разказва“ е фолклорен празник на градовете Котел, Елена, Трявна, Дряново, Твърдица и Гурково, и всяка година се провежда в някой от тях на ротационен принцип. Идеята за общия фолклорен празник е на еленчани. Тя датира от месец юни 1974 г. и оттогава празникът е съхранен.

Веселина АНГЕЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *