ВодещиКултура

Деца и възрастни превърнаха яйца в произведения на изкуството във Великденската работилница на музея в Дряново

Два дни продължиха заниманията във Великденската работилница при Историческия музей в Дряново. На 6 и 7 април, под ръководството на доц. д-р Светла Ракшиева и с помощта на музейния уредник Юлия Дабкова, деца от ДГ „Детелина“, второкласниците от СУ „Максим Райкович“, граждани и посетители на музея не просто боядисваха яйца, а създаваха от тях свои малки произведения на изкуството.
„Преди самото оцветяване, присъстващите рисуваха върху яйцата с разтопен пчелен восък. Восъчната техника е позната от векове и позволява да се създават неповторими сюжети. Крайният етап от декорацията – свалянето на восъка – е като магия. След него пред очите ни оживяваха християнски символи, различни геометрични линии, елементи от българската везба, дантели, сърчица, цветя, букви, имена… И всеки си тръгна развълнуван от преживяната емоция, с нови знания и символ на живота и възкресението, украсен собственоръчно с много любов и въображение“, разказват музейните уредници.
От културната институция изказват благодарности на доц.д-р Светла Ракшиева за методическите указания, отзивчивостта и всеотдайността в съвместната ни работа.

Веселина АНГЕЛОВА

снимки-Исторически музей-Дряново

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *