Горещи

27 момичета се записаха в „Училище за лазарки“ в Дряново

В СУ „Максим Райкович“ се проведе среща между ученици и представители на Община Дряново, музей „Етър“, Исторически музей – Дряново и НЧ „Развитие-1869“ по повод предстоящия празник Лазаровден.
Специалистите от Етнографски музей на открито-Габрово представиха своята инициатива „Училище за лазарки“. Тя датира от 2010 г. и има за цел да съхрани сред младите момичета обичая на лазаруването.
Общо 27 дряновски девойки са се впечатлили от старинната традиция и се записали за участие.
С тях ще работят експерти от етнографския музей, които ще ги въведат в символиката на Лазаровден, ще разучат обредни песни и танци. На 8 април ще участват и във възстановка на обичая в Дряново и в музей „Етър“. Репетициите ще се провеждат в Исторически музей – Дряново.
„Навръх Лазаровден момите ще тръгнат от паметника на майстор Колю Фичето, ще минат по главната улица, по пешеходната зона, през възрожденски архитектуен ансамбъл „Старата улица“ и ще стигнат до каменния мост над р. Дряновска, откъдето ще хвърлят своите венчета във водата“, разкриват от общинското ръководство на Дряново.
По стар български обичай Лазровден се отбелязва на осмия ден преди Великден. Според народната традиция празникът е наричан още „Лазар“, „Лазарица“ или „Лазарова събота“ и е сред най-важните в календара на българите, посветен на любовта и плодородието. В обичая, който се изпълнява на този ден, могат да участват само момичета между 10 и 16 години. Лазаруването е обред за посвещаване. След „преминаване“ през него момичетата вече могат публично „да се момеят“, имат право да се гиздят, да обличат везани ризи и да бъдат поискани за жени.
Снимката е на лазарките от Дряново в музей „Етър“ през 2022 г.

Веселина АНГЕЛОВА

снимка-архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *