ВодещиПроекти

Читалището в Ганчовец възстанови театралния състав след 34 години

Трупата подготвя пиесата „Рейс“ по Станислав Стратиев под ръководството на великотърновския актьор Милен Колев

Народно Читалище “ Денчо Славов – 1900 “ в дряновското село Ганчовец спечели проект по Национален фонд „Култура“, благодарение на който възстанови театралния състав след 34-годишно прекъсване на дейността. Заданието е за развитие на любителското художествено творчество и е на стойност 14 450 лева.
Благодарение на спечелените средства е създадена „Ганчовска театрална група“.
„В Читалището в Ганчовец е имало театрален състав до 1989 г. Трупата е била много добра, явявала се е на фестивали и конкурси и е печелила награди. През годините обаче местното население започнало да се топи и дейността постепенно замряла“, разказва Надежда Димкова, секретар на НЧ „Денчо Славов-1900“.
Читалищните дейци в Ганчовец миналата година разбрали, че Национален фонд „Култура“ дава възможност за изява на самодейци като бъдат осигурени средства чрез кандидатстване по програми, решили да възстановят театралният състав . „Подадохме необходимите документи и бяхме одобрени. По същото време обаче възникна проблем. Режисьорът и сценарист Кирил Станков, който работеше по проекта внезапно почина. Наложи се през декември миналата година да потърсим друг човек, за да продължим работата по заданието. Така привлякохме за каузата актьорът Милен Иванов от Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“ във Велико Търново“, споделя Надежда Димкова.
Тя пояснява, че трупата е от 10 души, а пиесата, която подготвят е „Рейс“ по Станислав Стратиев. В момента театралите самодейци правят репетиции под ръководството на великотърновския актьор Милен Иванов. Постановката ще бъде представена пред публика през ноември в салона на НЧ “ Денчо Славов – 1900 “ . Предвидени са след това и гастроли на състава, който ще играе пиесата и на други сцени в страната.
Почти всички участници в трупата са заселници в Ганчовец през последните години. Това са хора на възраст между 30 и 50 години. Съставът е от трима мъже и седем жени. Те са с различни професии-инженери, педагози, химик, IT-специалисти, работници.
По думите на режисьора Кирил Станков, който ги е подбирал, това са изключително талантливи хора. Милен Иванов също споделил, че актьорите самодейци се справят много добре с поверените им роли.
„Освен това Кирил Станков беше направил адаптация на сценария според личността на артистите, които участват, за да се превъплатят в героите си по най-добрия начин“, допълва Надежда Димкова.
По проекта е предвидено осигуряването на декори и костюми, както и специално осветление и озвучаване. Има фирма, която е дала оферта за осветлението, но заради повишението на цените, ръководството на читалището е в процес на договаряне.

Веселина АНГЕЛОВА
снимки-личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *