ГорещиРепортажи

Пазарът в Дряново – място за търговия и сладки раздумки на бира, кебапчета и захарен памук

Тържището привлича стотици всяка събота с многообразие от стоки и приемливи цени

От десетилетия пазарът в Дряново се слави като едно от най-посещаваните места в града. Всяка събота стотици жители на общината се стичат, за да се снабдят с продукти, да се разходят, да се видят със съграждани. Районът по ул.“Стара планина“ е осеян с разноцветни шатри.


В освеженото от сутрешния пролетен дъжд утро, хора с пазарски чанти прииждат от всички краища на града като пазарния ден продължава от 7 до 13 часа. По улиците около пазара трудно се намират места за паркиране, затова някои пристигат пеша или с велосипеди и мотопеди. Мястото наподобява кошер, чуват се оживени разговори и детска глъч.


От двете страни на трасето са разпънати сергии, отрупани с плодове, зеленчуци, промишлени стоки.

Чевръсти търговци се суетят около продукцията, преподреждат я, пръскат я с вода, за да има привлекателен вид. Зарзаватите са доставени от различни краища на страната, а част от стоката е вносна.
„Всяка събота идвам, за да продавам зеленчуци. Много съм доволен, защото

алъш-веришът върви добре,

успявам да пласирам продукцията и се прибирам с добра печалба“, споделя приветлив мъж от горнооряховското село Първомайци.


На дряновския пазар могат да се намерят най-различни стоки – дрехи и обувки, домашни потреби, килими, кокошки, инструменти и много други. Прави впечатление, че цените са приемливи. Самоковски картофи се търгуват по 1,20-1,50 лева килограма, цената на краставиците варира от 3,50 до 8 лева, а на доматите от 3 до 4 лева. Зелената салата се продава по 0,70-1 лев, а зелето се предлага по 1,60 лева. Портокалите вървят по 1,60 лв., бананите-2,90 лв., кутийка ягоди струва 4 лева.

Масите на продавачите са отрупани с червено цвекло, праз, лук, чесън, моркови.

Производители на пчелни продукти се радват на добри продажби като килограм билков мед от пчелин край великотърновското село Самоводене може да се купи срещу 10 лева. Същата е цената и на буркан боров и билков мед от Еленския край.
„Стоката ни е качествена и е от екологично чист район“, хвали пчелните си продукти балканджия, до които е сложил и чувал с орехи, за които иска по 5 лева за килограм.


Земеделски производители от селата в Габровска и Великотърновска област продават освен отгледани с много любов и старание зеленчуци, но и домашно приготвени туршии, сланина, суджук, кървавица. Домашно сирене може да се купи срещу 20 лева килограма. Не липсват вино и ракия, собствено производство.
„Който желае, може и да опита преди да си закупи от стоката“, обявява чевръста търговка.


Находчиви продавачи са доставили дори зехтин и маслини от Гърция и Турция. На много места могат да се видят камари с кори с яйца, които са на цена от 38 до 50 стотинки бройката.
До бял микробус възрастен мъж е подредил маса с уханни билки, подправки, ядки.
„Сушените боровинки са много полезни. Половин килограм струват 10 лева и са подходящи за всякакви диети, както и по време на пости, защото дават енергия на организма“, съветва продавачът.


До него гръмогласен търговец рекламира метли, за които иска по 7 и 8 лева, в зависимост от дължината на дръжката.
Мъже се тълпят около струпаните на няколко места фиданки на череши, праскови, кайсии, дрян, круши, ябълки, за които е дошло време за засаждане в домашната градина.

Арпаджикът върви по 6 лева килото. Беловласи дряновци масово купуват семена, за да си отгледат домашни домати, краставици, боб, тиквички. Жените се изкушават да си вземат и семена за цветя, които ще красят имотите им цяло лято.


„Цените на семената са от 0,60 до 6 лева пакетчето. Хибридните сортове са по-скъпи. Клиентите предпочитат предимно българските сортове“, споделя мъжът зад импровизираният щанд.


В съседство са изложени разноцветни прежди, плетени чорапи по 13 лева и терлици по 7 лева чифта. На друга маса се продават фабрично изработени чорапи, бельо, както и хавлиени кърпи, произведени в Турция и в Панагюрище, на цени от 2, 5 и 10 лева.

Не липсват покривки за маси и легла, комплекти чаршафи по 35-40 лева, одеяла, спортни облекла и обувки. Изнесени са дори и дрехи втора употреба.
„Ако търсите подарък за тъщата, това е мястото“, шегува се продавач на ножове, сатъри и други сечива.


Освен многообразие от багри, околността е изпълнена и с различни ухания – на скара, на дим от комините на близките къщи, на захарен памук и казанлъшки понички. На метри от тях са подредени разцъфнали пролетни цветя – теменуги, иглики, циклами, носи се мирис на зюмбюли. Саксия с цвете върви от 6 до 12 лева.


Освен тръпката от пазаруването, тържището е и място за срещи с приятели и познати,

за приятни разговори с усмивка. Наближава обед и приятелски компании се настаняват на дървените масички и пейки пред каравана и се наслаждават на печени кебапчета и бира.

Веселина АНГЕЛОВА
снимки-авторът

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *