ГорещиЛица

Общински съветник от Дряново е университетски преподавател, търговец на вина и спортист

32-годишният д-р и.н.Иван Събев работи активно по каузи за развитието на образованието, туризма и привличането на крупни инвеститори в общината

Д-р и.н. Иван Събев е млад учен, университетски преподавател, бизнесмен, спортист и общински съветник в Дряново. 32-годишният икономист кипи от идеи относно различни обществени каузи. Той е специалист по Счетоводна отчетност, контрол и анализ на стопанската дейност. Възпитаник е на Стопанската академия „Д.А.Цанов“ в Свищов, където е придобил бакалавърската, магистърската и докторската степени.От над 5 години преподава в Техническия университет в Габрово икономически дисциплини-„Счетоводство“ , „Финанси“, „Теория на парите и кредита“, „Анализ на стопанската дейност“, а от една година и „Маркетинг“.
Първо бил асистент в катедра „Мениджмънт“  към Факултет „Стопански“ в габровския ВУЗ. След спечелен конкурс от 2020 година е главен асистент в същата катедра. Амбициран е да защити дисертационен труд за научна степен „доцент“. Напористият икономист вече активно пише научни публикации и участва в различни изяви на университета. Включва се и в кандидат-студентски кампании като с колеги обикаля страната, за да популяризира висшето училище и да привлича бъдещи студенти.
„Най-интересното, което забелязах при обиколките по училищата е, че дори самите учители съветват учениците си, че е добре да завършат икономика. Младежите обаче признават, че се плашат от изучаването на математика, а реално тя се изучава само един семестър. Социологически агенции посочват, че няма глад за икономически кадри на пазара на труда и че е излишно в над 30 университета в страната да се изучава Икономика. В същото време масово в обявите за работа се изтъква, че се търсят счетоводители или служители с икономически познания“, споделя д-р Иван Събев.
Не крие, че казва на младите хора, че образованието отваря врати към по-добро бъдеще. Обяснява им, че Техническият университет разполага с много добра материална база от 6 корпуса, които са реновирани, 3 Факултета с над 18 акредитирани специалности. Предлага и обучение в чужбина по програмата Еразъм +, която е много предпочитана от студентите.
Като изключително организиран човек, д-р Иван Събев съвместява много дейности. Той е един от най-младите общински съветници в родния си град. Първи мандат е местен парламентарист, активно участва в политиката и признава, че подготовката за предстоящите местни избори е в ход.
„Още с влизането ми в Общинския съвет бях решил, че ще работя много активно в няколко направления и те са свързани с образованието и развитието на туризма в района. Мечтата ми е Дряново да се превърне в примамлива туристическа дестинация, която е  богата на културно-историческо наследство и природни забележителности. Все още резултатите в тази сфера не са задоволителни, защото предходните кметски управления са дърпали в различни посоки. Едва през последния мандат настоящото общинско ръководство в лицето на кмета Трифон Панчев и екипа му се разработва единна туристическа стратегия. Дряново вече се рекламира и популяризира като атрактивна дестинация“, споделя д-р Иван Събев.
Той е категоричен, че много добре познава спецификата и проблематиката на този вид дейност, защото самият той развива туристически бизнес. Има къща за гости в дряновското село Царева ливада. Убеден е, че е належащо да се засили интернет рекламата.
„Тепърва предстои да заработи отново Туристически информационен център, който бе затворен при предходното общинско ръководство. Има вече заложени добри проекти, които ще спомогнат за развитие, реклама и реализиране на различни инициативи. Предвижда се този Център да работи и през почивните дни, когато е и основният туристически поток в града. Дейността му ще стартира с кампании, насочени към различни институции, както и към училища, читалища, музеи и др. Центърът ще си партнира активно с Историческия музей в Дряново, чието ръководство в момента развива много активна дейност“, обяснява д-р Събев.
По думите на младия общински съветник най-ценното, но и най-трудно е да бъдат привлечени в района по-големи инвеститори, защото за хората е важно да има работа и да им се повишава благосъстоянието.
„Заради кризите през последните години, усилията на кметското ръководство, както и на Общинският съвет е да покаже, че благодарение на местоположението си Дряново може да бъде дори и логистичен център на сериозни фирми. Голям принос за развитието на община има и председателят на местния парламент Тодор Георгиев, известен като DJ Теди Джорджо. Той е много деен и упорит, когато трябва да се реализира конкретна обществена кауза или да се защити обществения интерес“, подчертава д-р Събев.
Младият учен се изявява и като активен търговец на вина. Представител е за Северна централна България на винарска изба „Ямантиеви“ от Ивайловград.

Младият учен се изявява и като активен търговец на вина. Представител е за Северна централна България на винарска изба „Явантиеви“ от Ивайловград. „Тези вината са много качествени, благодарение на разположението на избата. Ивайловград е в най-южната точка на Източните Родопи и климатът е благоприятен за развитието на лозарството и винопроизводството. През последните години се засилва интересът към българските вина“, посочва д-р Събев и допълва, че възнамерява да изкара курсове по сомелиерство, за да разшири познанията си за гроздовите еликсири. Търговията на вината често е съпроводена с провеждането на дегустации, както и с винени турове на място във винарната.
Като изключително организиран човек, му остава време да пътешества, както и да спортува. Запален е по волейбола. Тренирал е тренирал дори в отборите в Дряново и Габрово, както и в университетския тим на Стопанската академия в Свищов.

Веселина АНГЕЛОВА
снимки-личен архив

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *